Читај ми!

Imaginarni pejzaži

Prestavljamo album “Kasno proleće” (Late Spring) japanskog muzičara Čiheija Hatakejame, koji je 9. aprila objavila diskografska kuća Gearbox Records.

Hatakejama je od pojave na sceni ambijentalne i eksperimentalne muzike 2006. godine do sada stvorio više od 70 albuma, koje su objavili cenjeni izdavači poput Krenkija, Rum Forti, kao i njegovog sopstvenog lejbla Vajt Pedi Mauntin, uz nepodeljeno pozitivne ocene kritike i publike. U svom skromnom, ali doslednom pristupu ambijentalnoj muzici Hatakejama crpi inspiraciju iz raznolikih izvora od japanske istorije, preko buduističkog učenja, do same prirode i predela zvučne apstrakcije.

U programskom tekstu albuma "Kasno proleće" čitamo da je Hatakejama na ovom izdanju radio duže nego što je to za njega uobičajeno - od 2018. do kraja 2020. godine. Tom prilikom, iskoristio je novi set-up za žive nastupe - drugačiji raspored mikrofona i novo pojačalo - kako bi snimio gitaru i sintisajzere. Zvuk celog albuma se bazira na pomenutim zvučanjima, njihovim prepletima i sporim promenama, u okviru poetike koju Hatakejama neguje godinama - a to je smireni, meditativni ambijentalni saundskejp, u kojem se umetnikova inspiracija i naracija dopunjuje i meša sa slušaočevom. U osnovi, japanski elektroničar stvara muziku koja širi svoj prijatni sonični oblak, omogućavajući slušaocu da se opusti i da se prepusti samom činu slušanja kao prostoru unutrašnje slobode i kontemplacije.

Urednica Ksenija Stevanović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво