Antologija srpske muzike

Ostvarenja Marka Tajčevića: Srpske igre, Sonatina, Varijacije na temu u ce molu, Pet preludijuma, Sedam balkanskih igara u aranžmanu za trio i Divertimento in Re

Rođen u Osijeku 1900. godine, Marko Tajčević je studije započeo u Zagrebu, a potom ih nastavio u Pragu i Beču. Nakon povratka u Zagreb radio je kao profesor u Ženskoj građanskoj školi, Učiteljskoj školi i Realnoj gimnaziji, kao i u Muzičkoj školi „Lisinski", čiji je bio jedan od osnivača. Godine 1940. dolazi u Beograd, gde radi najpre kao profesor Srednje muzičke škole pri Muzičkoj akademiji, a potom u periodu od 1945. do 1966. kao profesor kompozicije i teorijskih predmeta na Muzičkoj akademiji.

Tajčevićev muzički jezik, ukazuje Vlastimir Peričić u studiji Muzički stvaraoci u Srbiji, zasnovan na neiscrpnoj inspiraciji narodnim muzičkim stvaralaštvom, vešto je transponovan u zvučni prostor umetničke muzike. Istančanim osećajem za stilizaciju folklornog materijala, ostvaruje klasično uravnotežen muzički izraz umereno savremenog harmonskog jezika i tonalno-modalnih struktura. Čak i u delima u kojima prisustvo tradicionalne muzike nije transparentno, Tajčević stilizovanjem melodija i upotrebom modalno obojenih harmonija ostvaruje zvučnu atmosferu Balkana, dok se u pojedinim, pretežno vokalnim kompozicijama uočava naklonost ka ruskoj umetničkoj muzici.

Urednica Irina Maksimović Šašić





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво