Читај ми!

Svetske muzičke pozornice

U drugoj emisiju posvećenoj simfonijama Roberta Šumana u izvođenju članova Simfonijskog orkestra Radio-televizije Španije slušaćete Treću i Četvrtu simfoniju, pod dirigentskom palicom Pabla Gonzalesa. Snimak, koji smo dobili posredstvom međunarodne razmene članica Euroradija, zabeležen je 27. novembra prošle godine u Teatru Monumental u Madridu i deo je ciklusa Premijum koncerti Euroradija.

Treća simfonija u Es duru, opus 97, nazvana Rajnska, ubraja se u red Šumanovih najpopularnijih orkestarskih ostvarenja. Inače, ovo je poslednje simfonijsko delo u kompozitorovom opusu koje je nastajalo u periodu od 2. novembra do 9. decembra 1850. godine. Inspisano je boravkom u Diseldorfu, u kojem je bio sa svojom suprugom Klarom. Šuman je u Trećoj simfoniji, petostavačne strukture koja je bila neubičajena za vreme u kojem je nastala, predstavio svoje utiske iz rajnske oblasti kroz melodije u narodnom duhu, kao i sećanja na Katedralu u Kelnu koja je muzikom dočarana u četvrtom stavu. Premijera je upriličena 6. februara 1851. godine u Diseldorfu kada je orkestrom dirigovao kompozitor.

Prvobitnu verziju Četvrte simfonije Šuman je napisao 1841. godine, međutim deset godina kasnije uneo je izvesne izmene u partituru i ta verzija je kasnije i objavljena. Budući da ova simfonija ima jednostavniji oblik u odnosu na Treću, te da se četiri stava nadovezuju jedan na drugi, Šuman je najpre imao nameru da ovo ostvarenje nazove simfonijska fantazija. Inače, kompozitorov biograf Peter Ostvald ističe da druga verzija dela zaostaje za prvom, prvenstveno zbog instrumentacije. Međutim Klara Šuman je uvek insistirala da druga verzija dela iz 1851. bude konačna i kao takva je i objavljena.

Urednica Irina Maksimović Šašić



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво