Читај ми!

Džez

Koncert kvinteta finskog kontrabasiste Antija Lotjonena, snimljen 31. oktobra prošle godine na festivalu Tampere Jazz Happening u Finskoj.

Kontrabasista Anti Lotjonen je jedan od najzaposlenijih muzičara koje je finska džez scena ikada iznedrila. U svojim ranim četrdesetim već je svirao na oko stotinu albuma svojih i drugih postava, mahom sa lokalne scene, ali i sa muzičarima poput Džefa Tejn Votsa i Kurta Rozenvinkela. Poseban kuriozitet predstavlja činjenica da je na Tampere džez hepeningu, najpoznatijem finskom džez festivalu, svirao oko petnaest puta sa različitim bendovima. Tokom svoje karijere mahom je bio u roli pratećeg, nenametljivog muzičara. 

Proleća 2020. godine objavio je album sa postavom Quintet East za agilnu finsku izdavačku kuću We Jazz Records , a pandemija je sprečila planiranu prateću turneju. Tako je koncert u Tampereu bio tek treći nastup uživo ove petorke, što ih nije sprečilo da zvuče sasvim uigrano i poletno. Na tragu ranog, akustičnog fri-džeza s početka šezdesetih, u kombinaciji sa ritmički osavremenjenim post-bapom dvehiljaditih, ovaj sastav crpi snagu iz agilne duvačke sekcije sa upečatljivim trubačem Vernerijem Pohjolom te saksofonistima Mikom Inanenom i Jusijem Kanastom. Sam Lotjonen i ovde deluje iz drugog plana, stabilnom ritmičkom podrškom i bogatim, punim tonom, nalik liderstvu kakvo je svojevremeno praktikovao Čarls Mingas u svojim malim koncertnim postavama.

Autor Nikola Marković 



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво