Читај ми!

Stereorama – Belkanto sa starih ploča

Belkanto pevači u vanoperskom repertoaru

U proteklih trinaest emisija ciklusa posvećenog belkanto pevačima u vanoperskom repertoaru, predstavili smo najveće belkanto tenore kao tumače napolitanskih pesama, svrstavajući ih po epohama u kojima su delili scene. Započeli smo sa Del Monakom, Di Stefanom i Korelijem, kao savremenicima, a nastavili sa Skipom, Điljijem, Volpijem i Lomantom. Putujući u najdalju prošlost (koliko su nam zvučni zapisi dozvoljavali) dolazimo do samih začetnika i ujedno najvećih belkanto pevača koji su živeli u doba stvaralaca napolitanske pesme i prvi su na listi njihovih interpretatora. Možemo reći da je od njih je sve počelo i zato skrećemo posebnu pažnju na ovu emisiju kojom zaključujemo veliku kolekciju, ciklus „Belkantisti u van operskom repertoaru".

Imena pomenutih velikana su Fernando de Lučija, Enriko Karuzo i Đovani Martineli, a naslovi nekih od kancona koje ćemo u njihovom izvođenju čuti su: Glas u noći, Pevaj za mene, Nezahvalno srce, Santa Lučija, Ustašca, Bez ikoga, Hajdemo na more.

Kao raritet ističemo kompoziciju Matinata (Jutarnja pesma) Ruđera Leonkavala, koju će na arhivskom snimku pevati Enriko Karuzo uz klavirsku pratnju autora.

Autor: Goran Potkonjak



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво