Читај ми!

Iz arhive Radio Beograda

Snimci Moskovske filharmonije zabeleženi 1965. i 1984. godine.

Orkestar Moskovske filharmonije osnovao je 1951. godine dirigent Opere Baljšoj teatra Samuil Samosud. Ansambl je originalno bio sastavni deo Udruženja radio stanica i formiran je sa idejom da izvodi opersku muziku. Zvanično ime filharmonije dobio je 1953. godine. Pet godina kasnije, 1958. godine, na njeno čelo došao je Kiril Kondrašin. Ovaj dirigent je već tada imao zapaženu karijeru u Sovjetskom Savezu a te iste 1958. godine održao je i niz koncerata u Karnegi Holu. Sa orkestrom Moskovske filharmonije Kondrašin je sarađivao sedamnaest godina, a 1960. godine imenovan je za upravnika ovog čuvenog ansambla i na tom položaju je ostao do 1978. godine. Pod rukovodstvom Kirila Kondrašina, Morkestar je imao intenzivnu koncertnu aktivnost, obeleženu mnogobrojnim turnejama i učešćima na brojnima festivalima moderne muzike u Sovjetskom Savezu i drugim svetskim muzičkim centrima.

U periodu od 1963. i 1965. godine orkestar Moskovske filharmonije je intenzivno nastupao širom bivše Jugoslavije. U jednoj od kritika Branka Dragutinovića za dnevni list Politika, pisalo je: „Orkestar se prezentovao kao instrumentalni kolektiv izvanrednih tonskih i tehničkih kvaliteta i velikih izvođačkih mogučnosti... Detaljno izrađena dinamika, u okviru dijapazona od vazdušastog pijanisima do monumentalno zvučnih fortisima, predstavlja specifičnost orkestra". U daljem tekstu Dragutinović piše: „Ono što je simfonijski orkestar Moskovske filharmonije pokazao na koncertima u Beogradu je jedan nenadmašni orkestarski virtuozitet u službi interpretativnog muzičkog dela".

U emisiji ćete slušati Koncert za violončelo i orkestar Aleksandra Obradovića, Špansku rapsodiju Morisa Ravela i Simfonijske metamorfoze Paula Hindemita.

Urednica emisije Marija Vuković





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво