Читај ми!

Muzika sveta – Ženski narodni hor „Vanja Moneva”

Snimak koncerta bugarskog hora „Vanja Moneva”, kojim je 6. avgusta 2019. obeleženo 25 godina postojanja ovog ansambla. Nastup je zabeležen u Sofiji, a snimak smo dobili posredstvom međunarodne razmene članica Euroradija.

Vanja Moneva je svoju umetničku karijeru počela u čuvenim horovima kao što su „Misterija bugarskih glasova”, gde je bila umetnički direktor i dirigent, zatim „Aleko Konstatinov”, Hor sofijskih devojaka, Ženski hor Bugarskog nacionalnog radija i drugim. Danas, osim što vodi hor koji nosi njeno ime, deluje i kao muzički producent Bugarskog nacionalnog radija. 

Godine 1994. dirigentkinja Vanja Moneva i menadžer Emil Minev osnovali su hor koji se prvobitno zvao „Kosmički glasovi”. Od samog početka plenili su bogatom paletom muzičkih žanrova koje su izvodili – od obrada folklornih pesama, preko crkvene muzike, džeza i popa, do kantata i oratorijuma, kao i filmske muzike. 

Među narodnim pevačima, koji su još od osnivanja bili deo ovog hora, su svetski poznate Nadka i Svetla Karadžove, Jana Taneva, Povlina Gorčeva, Bojka Prisadova, Ljiljana Galevska i druge. Moneva inače radi sa mladim pevačicama koje dolaze iz različitih krajeva Bugarske, što ansamblu omogućava da prezentuje raznolikost muzičkih stilova ali i glasova ove zemlje. 

Na jubilarnom koncertu Hor „Vanja Moneva” je izveo tradicionalne pesme iz Bugarske u aranžmanima Koste Koleva, Nikolaja Kaufmana, Stefana Mutafčija, Ivana Spasova i drugih. 

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво