Kompozitor meseca – Malkolm Arnold

Započinjemo ciklus koji smo ovog maja posvetili obeležavanju jednog veka od rođenja engleskog kompozitora Malkolma Arnolda.

Rođen 1921. godine u Northemptonu, Arnold je veoma rano počeo da pokazuje talenat za muziku. Nakon što je pohađao privatne časove kompozicije, sa šesnaest godina dobio je stipendiju Kraljevskog koledža za muziku, gde je studirao trubu kod Ernesta Hola i kompoziciju kod Patrika Hedlija i Gordona Džejkoba. Osipanje članstva koje je zahvatilo profesionalne orkestre tokom Drugog svetskog rata, omogućilo je Arnoldu da bude redovno angažovan u više različitih ansambala pre svršenih studija, a vremenom je postao poznat kao vrsni trubač. Svirao je sa Londonskom filharmonijom 1941. i 1942. godine, a posle dve godine provedene u ratu koje je okončao tako što je sebi namerno pucao u nogu, jednu sezonu svirao je sa Simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Sija i potom se vratio u Londonsku filharmoniju 1946. godine. Međutim, osvajanjem Mendelsonove stipendije 1948. potpuno je promenio svoj život i usmerio ga ka građenju kompozitorske karijere. Narednih dvadeset godina proveo je baveći se isključivo komponovanjem, pišući filmsku muziku, simfonije, koncerte, kompozicije za duvačke instrumente i dela za amatere i decu. Od primenjene muzike odustao je krajem sedamdesetih godina 20. veka, kad je započela njegova gotovo dvadesetogodišnja borba sa alkoholizmom i mentalnom bolešću. Dobitnik je brojnih nagrada i počasti, a 1993. nagrađen je titulom viteza. 

U središtu stvaralačkog opusa Malkolma Arnolda nalazi se devet simfonija, koje, komponovane u jednakim vremenskim razmacima, zapravo predstavljaju određene stvaralačke faze - početni period odnosno londonske godine, korniški period od 1965. do 1972, preseljenje u Irsku 1972, razvoj bolesti 1979. i povratak u rodni Northempton. 

Autorka emisije Jelena Damjanović




Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво