Читај ми!

Džez

Emitujemo snimak koncerta francusko-američkog Orbit trija, održanog 18. maja 2019. godine u Studiju 104 Francuskog radija.

Stefan Oliva francuski je pijanista srednje generacije, koji je na tamošnjoj džez sceni stasavao tokom devedesetih godina prošlog veka. U njegovom delu i ranoj diskografiji značajno mesto zauzima referentni odnos spram velikih pijanista džeza, poput Bila Evansa i Lenija Tristana kojima je posvetio svoje prve albume, što će odrediti i njegov kasniji pristup tehnici sviranja džez klavira. U tom smislu je Oliva danas ipak bliži Tristanu nego Evansu, naročito u aktuelnom Orbit triju.

U ovom sastavu Stefanu Olivi društvo prave francuski basista Sebastijen Boaso i američki bubnjar Tom Rejni. Muzika benda je u potpunosti akustična i bazira se na klavirskim temama koje su na prvi pogled šture u pogledu tretmana i razrade. Tako bismo mogli reći i da je Oliva evropski pandan velikoj američkoj džez zvezdi Vidžeju Ajeru, u načinu na koji je timsku interakciju i konceptualni pristup stavio ispred sviračkog ega. Prisustvo Toma Rejnija, jednog od najzaposlenijih protagonista prekookeanske avangardne scene, doprinosi ukupnoj zvučnoj slici i delimičnom odmaku od konvencionalne ritmičke strukture, ali Oliva ipak drži bend pod kontrolom i donosi zaokruženu muzičku celinu, sa jasnim ulogama u bendu.

Autor Nikola Marković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво