Читај ми!

Imaginarni pejzaži

Predstavljamo album „In Girum Imus Nocte Et Consumimur Igni” Stefana Pilije, koji je inicijalno objavljen 2019, a ove godine ga je kao reprint izdao cenjeni milanski lejbl Die Schachtel u okviru svog serijala Decay Music, posvećenog radovima u polju, ambijentalne i kako kažu „emotivno apstraktne” muzike.

Stefano Pilija je italijanski gitarista i kompozitor baziran u Bolonji, koji se zanima za voluminoznost zvuka, odnos zvuka sa prostorom, kao i za pitanje sećanja i suspenzije vremena. Sve ove teme su prisutne i na albumu koji večeras slušate, a koji bi se sa latinskog mogao prevesti kao „Okrećemo se u noći i bivamo uhvaćeni u plamen”. Šest kompozicija sa ovog ostvarenja su podeljene u dva triptiha, a njihovi nazivi su Pad, In Girum Imus Nocte i Sirena, odnosno Uspon, Et Consumimur Igni i Meluzina. Simetrija i korespondencija nije primenta samo na nivou naziva, već i na nivou harmonskih, melodijskih i narativnih karakteristika. Ovakve povezanosti su već sugerisane i samim naslovom albuma koji je u stvari palindrom na latinskom jeziku, za koji se smatra da mu je autor Vergilije. Kasnije je ova sintagma našla svoju primenu i u romanu Ime ruže Umberta Eka, odnosno, kao naslov poslednjeg filma francuskog situacioniste Gija Debora. Na konceptualnoj ravni, Stefano Pilija, ispreda simbolični i ezoterični narativ, tumačeći ove reči, uz pozivanje na reference iz Danteove Božanstvene komedije i na Devetu knjigu Homerove Odiseje.

Uz pomoć ovih simetrija i zamišljenog narativa odvija se apstraktno, elektroakustičko preplitanje deonica, u kojima se priziva sa jedne strane, onostrano, dramsko i simfonijsko, a sa druge singularnost improvizovane muzike i njen svedeni lirizam. U poslednjoj numeri Meluzina Piliji se, tako, pridružuju eksperimentalni muzičari Rodrigo D'Erazmo na violini i Dejvid Grabs na klaviru kako bi stvorili zajedničke intervencije u zvuku i prostoru, koje odudaraju od ostatka albuma, na kojem je kompjutersko procesovanje zvuka mnogo pristunije i radikalnije.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво