Vek harmonike – Koncert Ajdara Gajnulina i Avija Avitala

Emitujemo snimak sa koncerta koji su ruski harmonikaš Ajdar Gajnulin i izraelski virtuoz na mandolini Avi Avital održali 5. avgusta 2020. godine. Ovaj snimak, zabeležen na Festivalu Engadin u čuvenom švajcarskom zimskom centru Sent Moric, dobili smo posredstvom međunarodne razmene u okviru Euroradija.

Na početku ćete čuti Preludijum i Alegro iz Svite u Punjanijevom stilu Frica Krajslera, a potom i Rumunske igre Bele Bartoka u aranžmanu za harmoniku i mandolinu. Slede odlomci iz Gogoljeve svite Alfreda Šnitkea: Detinjstvo Čičikova i Činovnici. Ovo delo čini osam stavova koji u potpunosti odražavaju dramu i koncept izražen u Gogoljevom romanu Mrtve duše. Satirična muzika prati detinjstvo Čičikova, kojom autor pokušava da otkrije njegovu psihološku pozadinu. Šesti stav, pod nazivom Činovnici odlikuje se parafrazama barokne muzike koje se razradom dezintegrišu i time zamagljuju izvorne stilske karakteristike. Šnitke na taj način prenosi svoj doživljaj birokratskog društva čiji pripadnici sebe smatraju višom klasom, a zapravo sve više gube dodir sa realnošću.

Odmah potom čućete i Italijansku svitu za violinu i klavir Igora Stravinskog, u aranžmanu za mandolinu i harmoniku. Poslednje dve numere u redovnom delu programa bile su Euforija Ajdara Gajnulina i Koncert za domru i orkestar u a-molu Nikolaja Budaškina.

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво