Kompozitor meseca – Aleksandar Zemlinski

Večerašnjom emisijom završavamo ciklus koji smo ovog aprila posvetili obeležavanju 150 godina od rođenja Aleksandra Zemlinskog.

Bez obzira na stabilan i miran život koji je vodio u Pragu, Zemlinski je nekoliko puta pokušao da se vrati u Beč ili da nastavi karijeru u Nemačkoj. Godine 1923. Maks fon Šilings mu je ponudio mesto generalnog muzičkog direktora Državne opere u Berlinu, koje je Zemlinski odbio zbog tadašnje galopirajuće inflacije koja je pogodila Nemačku, što će se na kraju ispostaviti kao njegova velika propuštena prilika. Dolazak Hansa Vilhelma Štajnberga na mesto kapelmajstora u Pragu izazvao je veliko rivalstvo između njega i Zemlinskog, te je Zemlinski 1927. godine prihvatio poziv Klemperera da radi u Krol operi u Berlinu. Ovaj teatar je zavoren četiri godine kasnije, a Zemlinski je odbio još jednu ponudu za poziciju muzičkog direktora, ovog puta u Visbadenu. Ostao je u Berlinu gde je predavao čitanje partitura u muzičkoj školi i nastupajući povremeno kao gostujući dirigent u Francuskoj, Italiji, Rusiji i Španiji. Dirigovao je berlinskoj premijeri opere Uspon i pad grada Mahagonija Kurta Vajla. Neposredno nakon ove premijere, Zemlinski je napisao operu po uzoru na Vajlovo delo pod nazivom Krug od krede zasnovanu na istoimenom delu nemačkog pisca Klabunda. Izvođenjem ovog dela u Cirihu, 1933. godine, Zemlinski je okončao šestogodišnju stvaralačku pauzu. Iste te godine, bio je prinuđen da napusti Nemačku, vratio se u Beč i posvetio se komponovanju.

Septembra 1938. godine, Zemlinski je sa svojom suprugom i ćerkom napustio Beč i preselio se u Njujork. Tamo je započeo rad na još jednoj operi, ali je zbog lošeg zdravstvenog stanja nije dovršio i četiri godine kasnije je umro. Njegova dela prestala su da se izvode sve do kraja šezdesetih godina 20. veka.

Autorka emisije Jelena Damjanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво