Читај ми!

Festival u Vilnjusu 2020

U večerašnjoj emisiji reprodukovaćemo ekskluzivan snimak koncerta održanog 15. juna u Dvorani filharmonije u litvanskoj prestonici, koji smo dobili zahvaljujući međunarodnoj razmeni članica Euroradija. Ovaj koncert pod nazivom Vera i nada održan je u znak sećanja na žrtve masovnih deportacija iz 1941. godine kada je Sovjetski Savez okupirao baltičke zemlje. Kako istorijski izvori navode, Litvanija je tada izgubila na hiljade stanovnika, a 14. jun proglašen je za Dan žalosti i nade.

Nastupili su članovi Litvanskog kamernog orkestra pod upravom Adrije Čepajte. Sudelovao je Litvanski hor za novu muziku, a kao solisti nastupili su: Vitutas Kiminus, Dala Kuznjecovajte i Elena Daunjite. Na programu su bila dela dvojice baltičkih kompozitora Petera Vahija i Peterisa Vasksa, kao i ostvarenje Gije Kančelija, jednog od najznačajnijih gruzijskih autora.

Peter Vahi je Koncert za birbine i kamerni orkestar pisao po porudžbini Festivala u Viljnusu i Ministarstva kulture Estonije, a delo je na koncertu imalo svoju svetsku premijeru. Kompozitor je prisustvovao ovom koncertu, a tom prilikom je istakao sledeće: „Već dugo sarađujem sa Kamernim orkestrom iz Klajpede, a taj grad u zapadnoj Litvaniji posećivao sam više puta. Tada sam imao priliku da čujem prelepe tradicionalne pesme koje su me inspirisale da komponujem kocert, ali da solističku deonicu ne poverim glasu, već instrumentu. Izabrao sam da to bude birbine, tradicionalan litvanski aerofoni instrument koji su u prošlosti koristili pastiri kao „alatku" za dozivanje stada, a koji je od 19. veka tehničkim usavršavanjem, verovatno pod uticajem klarineta, evoluirao u ozbiljan muzički instrument koji se koristi u ansamblima... Vitutasa Kiminusa sam pre nekoliko godina na koncertu u Estoniji prvi put čuo kako maestralno svira birbine uz pratnju kamernog orkestra, pa sam poželeo da upravo on moj koncert premijerno izvede", reči su Petera Vahija.

U eklektičnom Koncertu za birbine i kamerni orkestar Vahi pokazuje vešto vladanje različitim stilovima i žanrovima, od roka do indijske tradicionalne muzike.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво