Читај ми!

Sublimne frekvencije

Predstavićemo brazilsku umetnicu Dominik Pinto koja nastupa pod imenom Dom La Nena.

Dominik Pinto je brazilska violončelistkinja i kantautorka. Detinjstvo i tinejdžerske godine provela je živeći na relaciji Brazil – Pariz – Bueno Aires, a sa osamnaest godina se nastanila u Parizu i započela kantautorsku karijeru. Prvi nastup imala je sa istaknutom pevačicom i glumicom Džejn Birkin, sa kojom je potom naredne dve godine provela na turneji kao članica pratećeg benda. Po povratku sa turneje, počela je rad na debitantskom albumu, koji je objavila 2013. godine, pod nazivom Ela. Na njemu se nalaze jednostavne melanholične numere sa minimalističkim aranžmanima, zasnovanim na deonicama violončela, klavira i gitare, uz povremene uplive udaraljki koje donose popularne ritmove iz brazilske muzičke tradicije.

U drugom delu emisije predstavićemo numere sa najnovijeg izdanja Tempo koje je Pintova posvetila vremenu. U najavi za ovaj album istakla je da posvećujemo pažnju i značaj mnogim stvarima, a zaboravljamo na stvari koje su bitnije – naše vreme i fokus: biti prisutan u trenutku, što su zapravo najdragocenije sposobnosti koje posedujemo, navodi Dominik Pinto. Tako pesme na ovom albumu evociraju i prate specifične trenutke u vremenu i životu svakog ljudskog bića: rođenje, odrastanje, starenje i smrt.

Sve pesme sa ovog albuma je snimila i odsvirala sama – na violončelu i delom na klaviru. Cilj joj je bilo da istraži kapacitete svog instrumenta, te da uz upotrebu pedala i gitarskih pojačala promeni originalni zvuk violončela, tretirajući ga, između ostalog i kao udaraljku.

Autorka Jelena Damjanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво