Antologija srpske muzike

Večerašnju emisiju posvetili smo Dragutinu Čoliću. Slušaćete četiri dela iz pera ovog autora: Duvački kvintet, ciklus Krug nežnosti, Treći gudački kvartet i Preludijum-fugu-postludijum.

Rođen 1907. godine u Požegi, Dragutin Čolić je studije muzike započeo u Beogradu, u školi Stanković kod Miloja Milojevića, a nastavio ih u Pragu gde je u periodu od 1927. do 1932. pohađao časove kompozicije na Državnom konzervatorijumu, u klasama Karela Boleslava Jiraka i Alojza Habe. Po povratku u Beograd 1932, radio je kao profesor u Muzičkoj školi „Stanković” i Srednjoj muzičkoj školi pri Muzičkoj akademiji. Godine 1957. imenovan je za profesora Muzičke akademije. Pored toga, u periodu od 1937. do 1946. vodio je hor Kulturno-umetničkog društva „Abrašević”, a bio je i saradnik časopisa Zvuk, Muzički glasnik, Slavenska muzika i Muzika.

U nizu srpskih kompozitora Praške škole, Dragutin Čolić pripada najradikalnijem krilu, ističe Vlastimir Peričić. Polazeći tragom svog profesora Habe, u prvom periodu stvaralaštva Čolić je upotrebljavao ekstremna izražajna sredstva – atonalnost, atematizam, četvrtstepeni tonski sistem, kao i slobodno primenjenu dodekafonsku tehniku. U delima iz kasnije faze rada, njegov harmonski jezik postaje umereniji, a formalna građa jasnija i bliža tradicionalnim obrascima.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво