Читај ми!

Festival u Eks-an-Provansu 2020

U večerašnjoj emisiji reprodukovaćemo snimke dva koncerta koji su održani 26. i 28. juna u dvorištu Nadbiskupske palate, a koje smo dobili posredstvom međunarodne razmene članica Euroradija.

Festival u Eks-an-Provansu jedna je od najznačajnijih evropskih letnjih muzičkih manifestacija koja se u ovom francuskom gradu održava još od 1948. godine. Osnovna programska nit posvećena je operskoj umetnosti, dok značajno mesto zauzimaju i posebno odabrani orkestarski, kamerni i solistički koncerti. Međutim, usled aktuelne pandemije, prošlogodišnji festival je u znatnoj meri izmenjen, pa na programu nije bilo opera, kao ni koncerata koji podrazumevaju učešće većeg broja muzičara, već samo kamernih koncerata uz redukovan broj publike.

U prvom delu emisije slušaćemo nastup kontratenora Jakuba Jozefa Orlinjskog koji je muzicirao uz klavirsku pratnju Mihala Biela, na koncertu održanom 28. juna prošle godine. Na programu su bila dela Georga Fridriha Hendla, Henrija Persla, Tadeuša Berda i Pavela Lukaševskog. Nakon toga slušaćete i snimak koncerta koje su sopran Mari-Lor Garnije i Selija Oneto-Bensaid, klavir održale 26. juna prošle godine, a na kojem su izvodile dela Jana Sibelijusa i Kaije Sariaho.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво