Sa beogradskih scena

28. Međunarodna tribina kompozitora – In process

Reprodukujemo snimak koncerta nemačkog ansambla za savremenu minimalističku muziku In process, zabeležen 6. oktobra 2019. godine. Ovi umetnici izveli su dela domaćih i stranih autora na 28. Međunarodnoj tribini kompozitora u Studentskom kulturnom centru: Ulija Getea, Vladimira Tošića, Stiva Martlenda, Stiva Rajha i Filipa Glasa

Uli Gete, nemački kompozitor i muzikolog radi kao slobodan umetnik u Kaselu. Glavna polja njegovog interesovanja jesu savremena muzika i džez, pri čemu se najviše bavi minimalističkom muzikom. Osnivač je i rukovodilac jedinog nemačkog sastava za minimalističku muziku In process - u procesu. Na početku emisije čućete njegovo delo Dve grupe koje je 2018. godine prvobitno napisano za ansambl gitara, a sastoji se od sedam osminskih ritmičko-polifonih figura koje se povremeno preklapaju sa melodijskim frazama.

Medial 6 za kamerni orkestar Vladimira Tošića nastao je na osnovi slobodno tretiranih medijalnih veza, a zasnovana je na veoma slobodnom variranju početnog materijala. Pripada seriji kratkih kompozicija pod zajedničkim nazivom Medial, nastaloj u trećoj stvaralačkoj fazi ovog autora, koja je započela 2010. godine. Medial 6 sadrži prepoznatljive osobine Tošićevog stvaralaštva, kao što su repetitivnost i procesualnost, ali u jednom komunikativnijem vidu u odnosu na njegove kompozicije iz ranijih perioda. Saradnja Tošića i Ulija Getea, odnosno ansambla In process, započela je pre petnaest godina, tako da su oni ovu kompoziciju izveli u Nemačkoj više puta.

Plesni radovi je ostvarenje Stiva Martlenda, britanskog autora, pedagoga i nekadašnjeg urednika izdanja klasične muzike pri diskografskoj kući Faktori rekords, zaduženog za dela savremenih britanskih kompozitora. Ovo je jedna od kompozicija Martlenda u kojoj se ispoljava njegova osobena verzija minimalizma, koja spaja energiju rok muzike sa klasičnom muzikom, što se može okarakterisati i kao energični postminimalistički stil. Njegova ritmična muzika je često koreografisana, a Plesni radovi nastali su kao porudžbina Londonskog pozorišta za savremeni ples i koreografkinje Alete Kolins, 1993. godine. Originalno delo je serija od četiri igre koju je izvodio Bend Stiva Martlenda, a autor je kasnije uradio i verziju za dva klavira.

U nastavku ćete čuti još jedno delo Ulija Getea, umetničkog rukovodioca ansambla In process – ...ovo je moje..., iz ciklusa Granice, kamerne opere koju je autor napisao 2001. godine. Naslov se odnosi na Rusoovu hipotezu o poreklu lične svojine i obeležavanju – demarkaciji – zemljišta.

Muzika za instrumente sa maljicama, glasove i orgulje je jedno od ranih dela Stiva Rajha, majstora minimalističke muzike, napisano 1973. godine. U verziji za udaraljke, klavire, duvače i gudače koju je ansambl In process izveo u Beogradu, zadržane su tehnike koje su oblikovale Rajhov rani muzički procesualni stil.

U emisiji ćete čuti i prvu scenu iz prvog čina opere Ehnaton Filipa Glasa, pod nazivomSahrana Amenhotepa III. Tročina opera iz 1983. godine, posvećena ovom egipatskom faraonu iz osamnaeste dinastije, druga je po redu Glasova opera, a beskrajna arpeđa na osnovu samo dva akorda uspostavljaju visoko energetski repetitivni tok ovog dela.

Urednica emisije Marija Vuković

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво