Читај ми!

Muzika sveta – Koncert Sezarije Evore

Snimak sa koncerta Sezarije Evore, zabeležen 6. novembra 1998. godine u Gradskom teatru u Najmegenu u Holandiji. Ovaj snimak dobili smo posredstvom razmene članica Euroradija.

Sezarija Evora, čuvena umetnica sa Zelenortskih Ostrva, svetsku slavu stekla je izvodeći tradicionalnu muziku svoje zemlje, i to prvenstveno žanr zvani morna koji je mešavina portugalskog fada, tradicionalne muzike Afrike i brazilskih i antilskih ritmova. Pesme melanholičnih stihova i plesnog ritma izvodila je na kreolskom narečju portuglaskog jezika kojim se služe stanovnici Zelenortskih Ostrva. U pomenutim molskim baladama Evora je opevala teme gubitka, siromaštva i emigracije.

Još od svoje petnaeste godine zarađivala je za život pevajući po barovima, radio stanicama i portugalskim brodovima za krstarenje gde je postala poznata kao pevačica koja nastupa bosonoga, što će biti zaštitni znak njene karijere. Početkom osamdesetih godina prošlog veka, tada mladi pariski muzičar Žoze da Silva, omogućio je Evori da snimi materijal za malu diskografsku kuću. Prvi album Bosonoga diva obajvila je tek 1988. godine, a pesma Sodad sa tog albuma postigla je veliki uspeh. Ovoj dobitnici Gremija i KORE – sveafričke muzičke nagrade, 2009. godine francuski predsednik dodelio je orden Legije časti. Umrla je 2011. godine u svom rodnom gradu Mindelu.

Urednica emisije Marija Vuković





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво