Читај ми!

Nova diskografija – Zagrebačka filharmonija i Dmitrij Kitajenko

U večerašnjoj emisiji predstavljamo album Zagrebačke filharmonije i ruskog dirigenta, koji je prošlog leta objavila diskografska kuća Ems klasiks.

Pre tri godine, započela je uspešna saradnja zagrebačkog ansambla i njihovog umetničkog savetnika, dirigenta Dmitrija Kitajenka i ovog uglednog nemačkog izdavača, za kojeg su do sada objavili tri albuma – sva tri posvećena delima ruskih, odnosno sovjetskih majstora. Na prva dva, predstavljena 2018. godine su se našla dela Stravinskog, Glazunova i Čajkovskog, dok su na poslednjem albumu objavljenom prošle godine, zabeležene svite Sergeja Prokofjeva i Arama Hačaturjana. Iako je i album sa delima Glazunova i Čajkovskog dobio solidne kritike i bio čak nominovan za Međunarodnu nagradu za klasičnu muziku, čini se da su tek ovim albumom stigli do šire publike. Razlog pre svega treba tražiti u atraktivnom programu koji je odabran za ovo izdanje – u pitanju su neka od najpoznatijih i najomiljenih dela pomenutih autora – svita Letnje veče i Skitska svita Prokofjeva, te Maskarada i odabrani stavovi iz svita iz baleta Spartak Hačaturjana – koje, koliko god često izvođene, su retko uparene i izvedene zajedno na jednom nosaču zvuka.

Reč je o osamdeset pet minuta muzike, koja je pritom, zabeležena uživo, tokom koncertnih nastupa ovog ansambla 7. i 8. novembra 2019. godine, u dvorani Lisinski. Ono što pleni na ovom snimku je izuzetna ritmička preciznost ansambla, agilnost svih orkestarskih grupa, ali i jasna vizija Dmitrija Kitajenka, koji je na početku devete decenije života verovatno jedan od najboljih poznavalaca ruskog repertoara. Pod njegovim vođstvom, ansambl Zagrebačke filharmonije zvuči gipko i sigurno, precizno i energično u delima Prokofjeva, a zaigrano i blještavo u zanosnim svitama Hačaturjana.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво