Džez

Predstavljamo odabrane numere sa koncerta seksteta Den Stora Frågan švedskog kontrabasiste Tjornborna Zeterberga, snimljenog 22. oktobra u prošle godine na Umeo džez festivalu. Na koncertu su nastupili: Suzana Santos Silva, truba, Mats Aleklint, trombon, Jonas Kulhamar, tenor saksofon, Alberto Pinton, bariton saksofon, klarinet, alt flauta i Jon Felt, bubnjevi.

Švedski kontrabasista Torbjorn Zeterberg na matičnoj sceni je prisutan već par decenija. Nakon višegodišnjeg boravka u budističkom manastiru, 2014. se vratio na scenu sa postavom Den Stora Frågan (što na švedskom znači „Veliko pitanje"), s kojom je od tada snimio tri albuma. Ova formacija je tokom godina varirala u broju članova, a poslednji, prošlogodišnji album Are You Happy? Zeterberg je snimio sa oktetom. Paralelno predvodi još nekoliko bendova, i svira u postavama Suzane Santos Silve, Mete Rasmusen i drugih istaknutih muzičara sa avangardne evropske i svetske džez scene.  

Koncertna formacija, koja je nastupila na Umeo džez festivalu prošle godine, predstavlja osnovnu i proverenu Zeterbergovu ekipu muzičara, gde istaknuto mesto u prednjoj liniji zauzimaju trubačica Susana Santos Silva i saksofonista Jonas Kulhamar. Kao i mnogi drugi švedski i skandinavski muzičari sa avangardne scene i Zeterberg je snažno oslonjen na tradiciju šezdesetih godina prošlog veka, na raskršću post-bapa i fri-džeza. Ovim uticajima on povremeno pridodaje i orkestraciju blisku bendovima Čarlsa Mingasa, te u konačnom zbiru uspeva da konstruiše originalne aranžmane, savremene u tretmanu najboljih momenata iz istorije džeza.

Autor Nikola Marković




Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво