Читај ми!

Sa beogradskih scena

Parafernalije – autorski koncert Ivane Stefanović

Snimak autorskog koncerta Ivane Stefanović, koji je pod nazivom „Parafernalije" održan 3. novembra 2018. godine u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u okviru šestog izdanja festivala BUNT.

Termin paraphernalia potiče iz rimskog prava i označava ličnu imovinu žene koja ne spada u miraz i nad kojom ona zadržava neograničeno pravo slobodnog korišćenja i raspolaganja. U kratkoj belešci za programsku knjižicu, autorka je napisala da u radnoj sobi ima mnogo materijala, zapisa, skica i audio fajlova kompozicija koje dugo nisu izvođene. „Neki od zvučnih i notnih zapisa su nekad iskorišćeni, neki ne, a poneki među njima su bili namenjeni za 'jednokratnu upotrebu' u pozorištu ili radijskom teatru. Sada sam im se vratila da ih ovde izložim i pokažem. Jedan deo ovog koncertnog programa sastoji se od parafernalija”, napisala je Ivana Stefanović.

Koncert pod nazivom Parafernalije kojim je ova autorka zaokružila pedeset godina stvaralaštva, teoretičarka književnosti i savremene umetnosti Zorica Bečanović Nikolić opisala je kao jedinstven medijski, muzički i scenski performans vrhunske estetske čistote i uzbudljive, svedene i destilovane lepote.

Ivana Stefanović rođena je 1948. godine. Studirala je violinu i kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kod Enrika Josifa, a potom se usavršavala na pariskom IRKAM-u. Bila je dugogodišnji urednik na Radio Beogradu, jedan od osnivača i prvi urednik Radionice zvuka pri Dramskom programu, kao i suosnivač grupe za Ars Akustiku pri Evropskoj radiodifuznoj uniji. Ivana Stefanović je više godina radila kao Umetnički direktor BEMUS-a, a bila je i jedan od osnivača Međunarodne tribine kompozitora u Srbiji. Aktivna je kao pisac i međunarodno priznat radiofonski umetnik, a njene kompozicije i radiofonska ostvarenja bila su nagrađivana, između ostalih, dva puta nagradom „Stevan Mokranjac”, više puta nagradom FEDOR, međunarodnim nagradama Prix Monaco, SLABBESZ i Prix Italia, nagradom „Miloš Crnjanski”, Sterijinom nagradom i drugim.

U svojstvu urednice u dramskoj i muzičkoj redakciji Radio Beograda, kao i urednice televizijskih muzičkih i kulturnih programa, Ivana Stefanović je decenijama uvodila eksperimentalnu muziku u zvučni prostor jugoslovenske i srpske kulture i time značajno proširila raspon muzičke percepcije i muzičkog senzibiliteta auditorijuma.

U emisiji ćete čuti radiofonsko delo pod nazivom Istina, nije, istina... Krležini snovi iz 2012. godine, kompoziciju Parafernalije opus 53 za violu i harmoniku iz 2016, Uzani prolaz svetlosti opus 57, potom Novembar, novembar... kvazi una fantazija, za violončelo solo iz 1987, Lagum iz 1993. i Dve antiohijske pesme opus 39b iz 2015. godine. Do kraja emisije čućete još dva ostvarenja ove autorke: Ona opus 45 za ženski govorni glas, flautu, klavir i violončelo i U mraku opus 54 za mecosopran i gudače, koje je autorka pisala 2008. i 2017. godine na tekst drame Hasanaginica Ljubomira Simovića.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво