Читај ми!

Svetske muzičke pozornice

Večerašnju emisiju ispuniće dva klavirska ciklusa: Transcendentalne etide Franca Lista i Prelidi iz opusa 32 Sergeja Rahmanjinova u interpretaciji Borisa Giltburga. Snimak je sa resitala koji je ovaj umetnik održao 20. septembra 2019. godine u Dvoržakovoj dvorani praškog Rudolfinuma, a koji smo dobili posredstvom međunarodne razmene članica Euroradija.

Boris Giltburg je rođen u Moskvi 1984. godine, u jevrejskoj porodici. Muzikom je počeo da se bavi još kao petogodišnjak, a prve poduke na klaviru dobio je od svoje majke. Nakon imigracije u Izrael, pohađao je studije klavira na Akademiji Rubin za muziku i dramu u Jerusalimu, u klasi Arijea Vardija. Dobitnik je brojnih priznanja, a nagrade na takmičenju Artur Rubinštajn 2011, kao i specijalno odlikovanje na pijanističkom takmičenju Kraljica Elizabeta 2013. otvorili su mu vrata svetskih muzičkih pozornica, nastupe sa poznatim ansamblima i dirigentima, ali i omogućili da 2015. godine potpiše ekskluzivan ugovor sa produkcijskom kućom Naksos Rekords.

U isticanju Giltburgove posebnosti kritičari su složni: „...on je duboko emotivan, pronicljiv i ubedljiv interpretator... Njegova široka dinamička paleta dočarava silovitost umetničke energije", reči su muzičkog kritičara Vašington Posta. U Giltburgovom muziciranju, ističe kritičar nemačkog lista Zidojče Cajtung, „...uzajamno deluju duhovna smirenost i naglašena empatija", dok „...osnovu njegove originalnosti čini snažan spoj srca i uma, besprekorne pijanističke tehnike i velike ljubavi prema muzici", nadovezuje se kritičar magazina Gramofon.

Bogati repertoar Borisa Giltburga obuhvata dela od Betovena do Šostakoviča, a poslednjih godina on uspešno gradi i reputaciju velikog interpretatora klavirskih ostvarenja Sergeja Rahmanjinova, jednog od najvećih kompozitora i pijanista XX veka koji je, kako ukazuju izvori, posedovao izuzetne tehničke mogućnosti i prefinjen osećaj za ritam.

U koncertnoj sezoni 2019/2020. Giltburg je izvodio Rahmanjinovljeve Prelide u dvorani Bozar u Briselu, Vigmor holu u Londonu, a debitovao je i u okviru ciklusa Majstori pijanizma u amsterdamskoj dvorani Konserthebau. Kao solista muzicirao je, između ostalih ansambala, i sa Simfonijskim orkestrom iz Valensije, Filharmonijom iz Osla, Norveškom, Londonskom, Izraelskom filharmonijom, Nemačkom kamernom filharmonijom, kao i sa Kraljevskom filharmonijom iz Liverpula. Godine 2010. debitovao je na Promsu, dok je publika u Australiji ovog izuzetnog umetnika mogla da čuje na koncertima na kojima je nastupio sa simfonijskim orkestrima iz Adelejda i Tasmanije. Iz biografije Borisa Giltburga izdvajamo i da je sa kvartetom Pavel Has zabeležio dragocen snimak Dvoržakovog Klavirskog kvinteta koji je ovenčan nagradom Gramofon 2018. godine.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво