Читај ми!

Refleksije

Intervju sa Edgarom Morenom

U emisiji Refleksije, u petak, 12. marta, možete slušati tekst intervjua koji je francuski sociolog i filozof Edgar Moren dao listu Mond krajem aprila prošle godine povodom aktuelne krize koju je prouzrokovala pandemija kovida-19, ali i povodom globalne krize savremene civilizacije. Razgovor s Morenom vodio je Olivije Mecger. Ovaj razgovor premijerno je emitovan na našim talasima 15. maja 2020, a biće objavljen u jednom od narednih brojeva časopisa Treći program.

Na pitanje da li se mogla predvideti pandemija ovakvog tipa i razmera, Moren odgovara da je pripadao onoj manjini koja je predviđala lančane katastrofe izazvane nekontrolisanim razuzdavanjem tehno-ekonomske mondijalizacije, uključujući one koje proističu iz degradacije biosfere i degradacije društava, ali da nikako nije predvideo virusnu katastrofu. Pri tome, on se nada da će nas izuzetna i zastrašujuća epidemija koju preživljavamo osvestiti, ne samo u smislu „da se nalazimo unutar neverovatne pustolovine čovečanstva, već i da živimo u svetu koji je istvremeno neizvestan i tragičan". Po njegovom mišljenju, kako će izgledati "svet posle" to ne možemo znati. Da li će doći do uzleta inovativnih ideja i ponašanja koje će napraviti ekonomsku i političku revoluciju ili će se uzdrmani poredak vratiti u pređašnje stanje. Ono što je izvesno jeste da možemo biti jako uplašeni od opšte regresije koja se dešava tokom poslednjih dvadeset godine ovog veka: kriza demokratije, korupcija, pobedonosna demagogija, neoautokratski režimi, navala nacionalizma, ksenofobija, rasizam...

„Sve regresije, ili još bolje stagnacije, moguće su dok se ne pojavi novi političko-ekološko-ekonomsko-socijalni put predvođen preporođenim humanizmom", kaže Edgar Moren. „On bi umnožio prave reforme, koje ne bi bile samo budžetske uštede, već bi se ticale i preobražaja civilizacije, društva i samog života".

Tekst je s francuskog prevela Ksenija Stevanović.
Čitali su Dušica Mijatović i Aleksandar Božović.
Urednici Olivera Nušić i Predrag Šarčević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво