Читај ми!

Muzika sveta – Fatumata Diavara

Snimak koncerta Fatumate Diavare, zabeležen 27. maja 2019. godine u Minhenu. Ovaj snimak dobili smo posredstvom razmene u okviru Euoradija.

Ova kantautorka malijskog porekla rođena je 1982. godine u Obali Slonovače. Sa osamnaest godina preselila se u Pariz kako bi započela glumačku karijeru, a ostvarila se u internacionalno priznatim filmovima Šeika Umara Sisoka i Danija Kujatea. Takođe, igrala je ulogu Antigone na sceni teatra Bouffes du Nord i sarađivala sa uglednim uličnim pozorištem Royal de Luxe. Kasnije ipak počinje da se bavi muzikom i da piše svoje pesme, oslanjajući se na bogatu muzičku tradiciju zapadnoafričkog regiona Vasulu. Istoimeni stil – Vasulu muzika – spaja tradicionalne i moderne uticaje, kao što su pop i rok, sa snažnim ženskim vokalima i afričkim instrumentom ngoni. To je jedan od dva oblika zapadnoafričke muzike za koji etnomuzikolozi veruju da je preteča američkog bluza.

Fatumata Diavara, kao i druge svetski priznate umetnice – Umu Sangare ili Ramata Diakite – u svojim kompozicija obrađuje teme tipične za savremeni život Afrike, kao što su status žena i njihovo obrezivanje, pravo na izbor partnera, međuplemenski sukobi, ali i nostalgija za domom koja prati emigraciju. Diavara nas podseća na bolnu afričku praksu, u kojoj deca odrastaju daleko od roditelja, u potrazi za boljim životom.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво