Umetnost interpretacije – Alban Gerhard

U večerašnjoj emisiji možete pratiti snimak resitala violončeliste Albana Gerharda, zabeležen na muzičkom festivalu „Pau Kazals” 2017. godine.

Rođen u porodici muzičara 1969. godine u Berlinu, Gerhard je počeo da uči violončelo i klavir sa osam godina pohađajući časove kod Marion Feter i Geca Tojča, kolega njegovog oca iz Berlinske filharmonije. Može se reći da je ovaj umetnik čedo Berlinske filharmonije. Naime, prvi javni nastup održao je 1987. godine kada je izveo Hajdnov koncert za violončelo sa kamernim ansamblom ovog orkestra. Internacionalnu karijeru započeo je 1991. godine takođe sa Berlinskom filharmonijom i dirigentom Semjonom Bičkovim. Bio je pobednik na više značajnih takmičenja u narednom periodu, a 1999. godine postao je član Bi-Bi-Sijevog programa Umetnik nove generacije. Njegove interpretacije objavljuju diskografske kuće Hajperion i Dojče gramofon, a za svoja izvođenja dobio je tri puta Eho klasik nagradu, kao i priznanja Bi-Bi-Si Mjuzik magazina. Gerhard je takođe zainteresovan za približavanje klasične muzike običnim ljudima: on često svira u javnim prostorima običnim prolaznicima, a poznat je i njegov rad sa maloletnim štićenicima popravnih domova.

Ono što izdvaja Gerharda od drugih violončelista njegove generacije jeste umetnička radoznalost, zbog koje se mnogo više nego njegove kolege upušta u otkrivanja zaboravljenih partitura kao i izvođenja dela savremenih autora poput Unsuk Čin, Matijasa Pinčera ili Breta Dina. Ova zainteresovanost za proširenje repertoara za violončelo dovela je i do serije Romantični koncerti za violončelo kuće Hajperion za koju je izveo brojna do sada retko izvođena dela za svoj instrument.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво