Читај ми!

Svetske muzičke pozornice

Članovi kvarteta Kazals izvode dela Henrija Persla, Volfganga Amadeusa Mocarta, Dmitrija Šostakoviča i Franca Šuberta. Snimak je sa koncerta održanog 31. avgusta 2019. godine u katalonskom manastiru u Vilabertranu, a dobili smo ga posredstvom međunarodne razmene članica Euroradija.

Nakon osvajanja prve nagrade na dva prestižna konkursa kamerne muzike – Londonskom takmičenju 2000. i Bramsovom takmičenju u Hamburgu 2002. godine – Kvartet Kazals je otvorio vrata svetskih pozornica poput njujorškog Karnegi hola, dvorana Filharmonije u Kelnu i Parizu, dvorane Konserthebau u Amsterdamu i drugih renomiranih muzičkih kuća. Na bogatom repertoaru ansambla, osnovanog u Madridu 1997. godine u Međunarodnoj muzičkoj školi koja nosi ime Kraljice Sofije, nalazi se veliki broj dela od baroknih do savremenih autora, a članovi ansambla su usmereni i na rad sa savremenim španskim kompozitorima. Nastupaju u sastavu: Vera Martinez-Mehner i Abel Tomas-Realp, violine, Džonatan Braun, viola, i Arnau Tomas-Realp, violončelo, a njihov izvođački stil pokazuje kako ovi umetnici u velikoj meri poznaju stilske karakteristike i izvođačke prakse različitih epoha. Interpretacije kvarteta kritičari i publika ocenjuju kao „čiste i pune ekspresije... one stvaraju jedinstveni spoj strastvene izražajnosti i izuzetne virtuoznosti”. Posebno je interesantno istaći da članovi kvarteta ostvaruju plodne saradnje i sa savremenim autorima, među kojima posebno mesto ima Đerđ Kurtag, a svetsku premijeru Koncerta za gudački kvartet mladog španskog kompozitora Fransiska Kolje, realizovali su u saradnji sa Nacionalnim orkestrom Španije.

Kvartet Kazals je proglašen za kulturnog ambasadora Katalonije, a interesantno je istaći da ovaj ansambl svake godine održava koncerte u Kraljevskoj palati u Madridu. Tom prilikom muziciraju na primercima iz kolekcije ukrašenih Stradivarijusovih instrumenata.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво