Читај ми!

Operska sezona Euroradija 2020/21 – Đakomo Pučini: Madam Baterflaj

Ekskluzivni snimak premijere nove postavke opere „Madam Baterflaj” Đakoma Pučinija, zabeležen 7. septembra 2020. godine u Bečkoj državnoj operi.

I pored pandemijskih okolnosti, ova operska kuća je radila nekoliko meseci tokom jeseni prošle godine, uz poštovanje propisanih mera. Na taj način publici se predstavilo novo rukovodstvo kuće predvođeno novim direktorom Bogdanom Roščićem i novim muzičkim direktorom Filipom Jordanom. Oni su odlučili da bečkoj publici predstave novu postavku Madam Baterflaj, koja je ujedno obnova petnaest godina stare produkcije koju potpisuju Entoni Mingela i njegova supruga Kerolin Čoa. Ova režija je pored Engleske nacionalne opere, takođe zaživela i na sceni njujorškog Metropolitena, a krase je raskošni kostimi, svedena i efektna scenografija koja sublimira dalekostičnu estetiku, te korišćenje plesača i lutaka u dočaravanju radnje izvan scene.

Glavne uloge tumačili su Asmik Grigorijan kao Ćo-Ćo San, Viržini Verez je bila Suzuki, Fredi di Tomazo je bio Pinkerton, a Boris Pinhasovič tumačio je ulogu Šarplesa. Andrea Đovanini je bio Goro, a Evgenij Solodovnikov je bio Bonza, ujak Ćo-Ćo San, dok je Patricija Nolz tumačila rolu Kejt Pinkerton. Horom i orkestrom Bečke državne opre dirigovao je novi muzički direktor ove kuće Filip Jordan.

Radnja opere:
Poručnik američke mornarice Pinkerton odlučuje da se oženi petnaestogodišnjom japanskom gejšom Ćo-Ćo-San, koju su prijatelji nazvali Baterflaj. Pinkertonova odluka je nepromišljena, te ga njegov prijatelj, američki konzul Šarples upozorava da takav potez može loše da se završi. Ćo-Ćo-San je iskreno zaljubljena i čak je, tajno, prešla u hrišćanstvo. To otkriva njen ujak, sveštenik Bonza, koji je proklinje i naglo prekida venčanje. Pinkerton se na to razbesni i sve izbacuje iz kuće. Uplakana Ćo-Ćo-San nalazi utehu u njegovom zagrljaju. Pinkerton je otputovao odmah posle svadbe.

Ćo-Ćo-San, napuštena od svih, živi sa njihovim sinom i služavkom Suzuki, čekajući Pinkertona tri godine. Šarples pokušava da joj pročita Pinkertonovo pismo u kojem ga prijatelj obaveštava da se u domovini venčao sa Amerikankom koju će dovesti u Japan, ali ga Ćo-Ćo-San stalno prekida. Šarples odustaje, a ona se raduje jer misli da se Pinkerton vraća.

Baterflaj sa sinom cele noći čeka da se poručnik pojavi, ali umesto Pinkertona dolazi njegova supruga Kejt koja joj saopštava da su stigli u Japan kako bi uzeli dete. Ćo-Ćo-San pristaje da preda sina, ali pod uslovom da Pinkerton sam dođe po njega. Ostavši sama, priprema se za samoubistvo, dirljivo se oprašta od svog deteta, a potom okončava svoj život. Pinkerton stiže prekasno i zatiče strašni prizor.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво