Savremena srpska muzika

Emisiju posvećujemo odabranim delima Milovana Filipovića i Minte Aleksinačkog, autora koji su veliki deo svojih profesionalnih karijera proveli u Radio Beogradu.

Minta Aleksinački, rođen 1947. godine, završio je studije na teoretskom odseku Fakuteta muzičke umetnosti u Beogradu 1971, a četiri godine kasnije diplomirao je i kompiziciju u klasi Aleksandra Obradovića. Aleksinački je više od tri decenije bio član Hora Radio Beograda, a od 2002. do 2009. godine radio je kao producent u Muzičkoj produkciji Radio-televizije Srbije. Iako se u opusu Minte Aleksinačkog nalazi veći broj instrumenalnih kompozicija, ovaj autor je prvenstveno posvećen vokalnoj muzici, u kojoj posebno mesto zauzimaju horske kompozicije.

Aleksinački je bio dobitnik većeg broj priznanja, među kojima se ističu nagrada „Stevan Hristić” i nagrada Bemusa 1975. godine za kompoziciju Aleksandrida, te priznanja Radio Beograda i Udruženja kompozitora Srbije.

Milovan Filipović rođen je u Beogradu 1952. godine, gde je i završio studije kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti. Čitav radni vek proveo je u Radio Beogradu, gde je bio zaposlen i kao muzički urednik, voditelj, novinar, ali pre svega kao producent u Muzičkoj produkciji RTS-a. Dobitnik je nekoliko nagrada za kompoziciju u zemlji i inostranstvu.

Urednica emisije : Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво