Читај ми!

Rođendan umetnosti 2021 – Direktan prenos

Direktan prenos manifestacije Rođendan umetnosti odeljenja Ars Akustika Evropske radiodifuzne unije posredstvom muzičkog strima HAYDN, kojim je je EBU početkom ove godine zamenio postojeće satelitske kanale.

U programu, sa svojim autorskim prilozima, učestvuju nacionalne radio stanice iz Švajcarske, Slovačke, Hrvatske, Češke, Austrije, Slovenije, Belgije i Nemačke. U 22 sata iz Elektronskog studija i Studija 6 Radio Beograda čućete nastup Pola Pinjona sa kompozicijom Beogradski Sinti 100 razgovara sa svojom prošlošću.

Rođendan umetnosti (Art's Birthday) nastao je kao omaž umetniku Robertu Filiuu, koji je objavio 17. januara 1863. godine da je Umetnost rođena tačno pre milion godina kada je neko ispustio suvi sunđer u kofu sa vodom. Za ovaj međunarodni radijski događaj i proslavu milion i 58. godine postojanja umetnosti odeljenje Ars Akustike je organizovalo razmenu 'poklona' u formi ekseprimentalnih, radiofonskih ostvarenja u trajanju od dvadeset minuta iz dva glavna centra – Berlina u organizaciji Dojčlandradio Kultura i Beča kojim rukovodi Kunstradio Austrijskog radija ORF. Uz same radove, slušaoci će moći da čuju i džinglove stanica i najave na različitim jezicima.

U organizaciji Dramskog programa – Radionice zvuka i Trećeg programa, Radio Beograd će se predstaviti radom jednog od osnivača i dugogdišnjeg saradnika Elektronskog studija Radio Beograda Pola Pinjona. On će uz pomoć uređaja EMS Synthi 100, na kojem je inače radio i u čijoj je nabavci učestvovao 1972. godine, pokrenuti 'konverzaciju' između fragmenata kompozicija nastalih na ovom sintetizeru zvuka u prošlosti i njemu svojstvenih živih mašina (zoetic machines) koje još naziva i 'bićima'. Drugim rečima, ova autonomna, autogenerativna zvučna 'bića' izgrađena uz pomoć Sintija 100 će dobijati podsticaje za svoj 'život' od fragmenata starih elektrokustičkih dela, čime će nastati užurbani razgovor prošlosti i sadašnjosti.

Slušaoci Radio Beograda će biti u prilici da prate strim HAYDN na kojem će pored našeg priloga se naći i:

20:00 - 20:30 projekat Freq-wave (uživo)

20:30 - 21:00 Acoustic Fingerprint, Radio Švajcarske u Lozani (uživo)

21:00 - 21:20 Imago Sonoris 6 - Folk me (Hard)!, Slovački radio iz Bratislave

21:20 - 21:40 Sailor, Hrvatski radio, Zagreb

21:40 - 22:00 It's Dark Outside, Rabe Radio iz Berna

22:00 - 22:20 The Belgrade Synthi 100 Talking to Its Past, Radio Beograd

22:20 - 22:40 Title, Radio Vltava, Češki radio iz Praga

22:40 - 23:00 Synesthetic Ivo, Austrijski radio iz Beča

23:00 - 23:20 Corona Nights in Ljubljana, Slovenački radio iz Ljubljane

23:20 - 23:40 BRATTY RADISH!, Radio Plankton iz Antverpena

23:40 - 00:00 Future Voices / Zukunftsmusik, Dojčlandradio Kultur iz Berlina u saradnji sa festivalom CTM

Više podataka o manifestaciji Rođendan umetnosti možete pronaći na linkovima http://artsbirthday.net i https://arsacustica.wordpress.com

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво