Читај ми!

Sa beogradskih scena

Kamerna muzika kompozitora-akademika; Putovanje po Srbiji

Reprodukujemo snimak sa koncerta koji je pod nazivom „Kamerna muzika kompozitora-akademika; Putovanje po Srbiji” održan 26. oktobra prošle godine u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.

Projekat pod nazivom „Kamerna muzika kompozitora-akademika; Putovanje po Srbiji” pokrenuo je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, akademik Vladimir Kostić, sa ciljem negovanja srpske muzičke kulture. Ova inicijativa predstavlja nastavak delovanja SANU-a, koje je ostvareno kroz izložbe likovnih umetnika akademika, sa željom da se publika širom zemlje upozna sa kapitalnim umetničkim delima članova naše najviše naučne i umetničke institucije. Ciklus „Muzika kompozitora-akademika, putovanje po Srbiji” realizovan je kroz seriju koncerata koji su održani u različitim gradovima Srbije, a na programu su bile reprezentativne kompozicije 20. i 21. veka.

U večerašnjoj emisiji slušaćete sledeća ostvarenja: Tri etide za klavir Stanojla Rajičića iz 1987. godine, Zefirov povratak - tri žive slike mitoloških prizora za flautu, violinu i klavir, Vlastimira Trajkovića iz 2001. godine, potom odlomke iz Sonate za violinu i klavir Vasilija Mokranjca, kao i kompoziciju Čudesni miligram Ljubice Marić iz 1992. godine. Nakon toga, sledi ostvarenje pod nazivom Tri kozja uveta – svita za obou, violinu i klavir Isidore Žebeljan. Ova četvorostavačna svita iz 2002. godine nastala je od pozorišne muzike koju je autorka pisala za čuvenu dečju predstavu U cara Trojana kozje uši, koja se 90-ih godina 20. veka igrala u pozorištu Boško Buha, po tekstu Ljubivoja Ršumovića. Stavovi nose nazive prema scenama iz predstave: Robinje; Jutro; Ljubavna poema upućena Felisiji, Trojanovoj ćerki i Bahanal, odnosno scena venčanja. Do kraja emisije čućete još dve kompozicije. Prvo Nokturno opus 5 za klavir kompozitora, muzičkog pisca, teoretičara i pedagoga Dejana Despića napisan 1950. na prvoj godini studija kompozicije, a odmah potom čućete još jedan studentski rad – biće to Sonata Lesta za klavir Dušana Radića, kojom je 1950. godine, tada mladi autor skrenuo pažnju stručne javnosti, i koja je kasnije po konceptu Opatijske tribine, odnosno Jugoslovenske muzičke tribine, uvrštena u antologiju jugoslovenske muzike.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво