Читај ми!

Muzej zvuka – Album „O ratu i miru” ansambla La Pifareska

Na prvom albumu ovog ansambla za izdavačku kuću Glosa, nalazi se dvadeset pet renesansnih instrumentalnih kompozicija, koje ansambl izvodi na instrumentima iz ove epohe: blok-flautama, šalmajima, sakbutima, ducimerima, gajdama i udarljakama.

Kao što se navodi u programskoj knjižici izdanja, renesansno doba je bilo ispunjeno oružanim sukobima koji su gotovo neprestano vođeni na tlu Evrope, te nije neobično što su se ratne teme pojavljivale i u svetovnoj pa čak i u duhovnoj muzici.

Primeri šansona Naoružani čovek – L Om Arme, ili Bitka – La Bataj, koje su postale osnova za brojne mise renesansnih majstora, pokazuju kako su ratni sukobi odzvanjali daleko od bojišta, i kako su melodijski i ritmički obrasci potekli iz vojničkih signala pronašli svoj put i do najsvetijih obreda u životu renesansnog čoveka. U tom smislu, renesansna muzika je pokazala izuzetnu sposobnost da fuzionira ova dva udaljena pola ljudskog delovanja. Muzika je slavila vojničku moć, služila je kao sredstvo propagande, ali mogla je da bude i ironična, dok se u kontekstu dvorske umetnosti posezalo za retoričkom figurom „ljubavnog rata”, koji je opevan u brojnim šansonama, madrigalima, frotolama i motetima.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво