Читај ми!

Muzika sveta – Ana Moura

Reprodukujemo snimak koncerta Ane Moure zabeležen 15. avgusta 2019. godine u Elbskoj filharmoniji.

Ova portugalska interpretatorka fada je najmlađa fadistkinja nominovana za holandsku Edison nagradu, a njeni albumi do sada su tri puta progalašavani za najprodavanije. Jedan od njih, Desfado iz 2012. godine, nastao u saradnji sa poznatim američkim producentom Lerijem Klajnom, i na kojem se pored fado standarda nalazi i obrada pesme A Case of You Džoni Mičel, ostvario je šestostruki platinasti tiraž.

Ana Moura se fadu obraća na savremen način, a po rečima kritike, ono što je izdvaja od drugih pevačica nije samo tamnija i senzualna boja glasa, već i spretnost da bilo koju melodiju pretvori u fado. Njen tradicionalni fado je toliko fleksibilan da često nastupa sa najrizličitijim orkestrima i muzičkim pop i rok grupama, a binu je delila i sa Roling Stonsima i Prinsom.

Rođena je u Santaremu 1979. godine u muzičkoj porodici, a karijeru je započela u noćnim klubovima Lisabona. Po njenim rečima, mnogi povezuju fado sa nostalgijom ili tugom, ali ona to nikada nije smatrala tačnim. „Upravo suprotno – fado nam omogućava da razumemo stvari i druge ljude. ali i da se sami osetimo razumljivima”, ističe Moura.

Urednica Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво