Читај ми!

Gramofonija – Koncerti za hornu i orkestar Jozefa Hajdna

Izvode Ferenc Tarjani i članovi kamernog orkestra „Franc List” pod upravom Šandora Friđeša. Ploču je 1978. godine objavila produkcijska kuća Hungaroton.

Tarjani se već sredinom šezdesetih afirmisao kao solista, što je rezultiralo snimcima na kompilacijama sa značajnih takmičenja i ubrzo, prvim solističkim albumom sa muzikom Mocarta, Betovena i Šumana, objavljenim 1968. godine. Nakon ove ploče započinje i diskografski uspon ovog horniste, a sledeće izdanje u njegovom opusu biće upravo snimci koje večeras emitujemo, koji su zabeleženi i prvi put objavljeni 1970. godine. Popularnost ove ploče je dovela ubrzo do novih izdanja, a značajno je istaći da je ovaj solista bio jedan od retkih čiji su snimci dela za hornu bili objavljivani više puta. To je slučaj i sa vinilom koji večeras emitujemo, a koji je osam godina nakon originalnog izdanja ponovo objavljen u jeku interesovanja za interpretacije kompozicija za hornu majstora 18. i 19. veka, koje je Tarjani pretežno imao u svom repertoaru.

Oba Tarjanijeva izdanja sa Hajdnovima koncertima imaju atraktivne omote za čiji izgled je zaslužan dizajner Đerđ Koložvari, koji je u više navrata sarađivao sa mađarskim državnim izdavačem. Hungaroton je Tarjanijeve snimke sa ove ploče krajem osamdesetih objavio na digitalnom nosaču, zajedno sa njegovim tumačenjima Mocartovih dela, dok su oni danas dostupni i na popularnom internet servisu Aj-tjuns.

Autor emisije Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво