Читај ми!

Džez

Predstavljamo album „Rolling Ball” skandinavskog trija Ballrogg koji je u oktobru 2020. godine objavila portugalska diskografka kuća Clean Feed Records.

Prvobitno norveški sastav Ballrogg, tokom desetak godina postojanja imao je nekoliko inkarnacija. Startovali su kao duo koji čine klarinetista Klaus Elerhusen Holm i kontrabasista Roger Arncen, da bi im se potom pridružio i gitarista Ivar Grideland. U ovom periodu bend je imao specifičan zvuk na razmeđi avangardnog džeza, minimalizma 20. veka, kantrija i amerikane, a objavljivali su albume za poznate žanrovske izdavače Hubro i Clean Feed.

Na aktuelnom albumu Rolling Ball, Gridelanda zamenjuje David Stakenas, švedski gitarista sa dugačkim stažom na avangardnoj sceni. Njegov angažman donosi otklon od slajd gitare, a sa druge strane i zvuk nešto bliži Bilu Frizelu – čist, prozračan, sa diskretnim bluz nagoveštajima. Stakenas na momente koristi i tehnike sviranja svog instrumenta bliže klasičnoj muzici, koji se interesantno uklapaju u kamerni ugođaj postave bez bubnjeva. Ballrogg tako uspevaju da zadrže neobičan, ali prepoznatljiv senzibilitet sa prethodnih izdanja, a da ga istovremeno obogate i osveže uz dobro uklopljenog novog člana grupe.

Autor Nikola Marković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво