Sublimne frekvencije

Emitujemo snimak koncerta trija Kolo Surjojo, koji je zabeležen 20. oktobra 2020. godine u Studiju 3 Švedskog radija u Kopenhagenu. Na programu su bile pesme iz sirijske tradicije na aramejskom i sirijskom jeziku.

Sirijska pravoslavna crkva jedna je od najstarijih autokefalnih pravoslavnih crkava, sa izuzetno bogatom muzičkom tradicijom koja obuhvata bezbroj melodija i melodijskih obrazaca. Najstarije melodije i tekstovi iz ove tradicije datiraju iz 4. veka, a pisali su ih istaknuti pesnici tog doba kao što su đakon Jefrem Sirin i Sveti Jakov. U njima, oslanjajući se na biblijske izvore, opevani su brojni sveci i njihova čuda, kao i teološka tumačenja najznačajnijih crkvenih otaca. Pesme se pevaju na biblijskom, aramejskom jeziku – jeziku kojim je govorio Isus Hrist, a koji se i dalje koristi u pojedinim pravoslavnim crkvama.

U pravoslavnoj tradiciji, tokom liturgije su bili zabranjeni muzički instrumenti jer se smatralo da narušavaju duhovnost i bogatstvo ljudskog glasa i samog biblijskog teksta. Međutim, u skorije vreme, sve više i više muzičara i kompozitora okreće se ovim duhovnim tekstovima, obrađujući ih uz instrumentalnu pratnju i izvodeći u svetovnom kontekstu. Na ovaj način funkcioniše i trio Kolo Surjojo, koji pored vokalistkinje Mirjam Alšamani čine i Milad Bahi na udu i Feras Šarestan na kanunu.

Autorka Jelena Damjanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво