Ekskluzivan arhivski snimak festivala u Verbijeu 2011

Slušaćete snimak koncerta održanog 25. jula 2011. godine u Komben dvorani kada je Festivalskim orkestrom iz Verbijea dirigovao Danijel Harding, a kao solisti muzicirali proslavljeni violinisti Džošua Bel i Reno Kapison. U prvom delu koncerta bila su dela Anrija Vjetana, Maksa Bruha, Morisa Ravela i Ežena Isaja, a u drugom – Šesta simfonija u Ef duru, opus 68 Ludviga van Betovena, nazvana Pastoralna. Snimak smo dobili posredstvom međunarodne razmene Euroradija.

Džošua Bel je danas jedan od najcenjenijih violinskih virtuoza koji je pažnju međunarodne javnosti privukao još kao četrnaestogodišnjak, kada je 1981. godine nastupio sa Filadelfijskim orkestrom i dirigentom Rikardom Mutijem, a u godinama koje su sledile beležio je velike uspehe da bi ga ubrzo mediji proglasili za super zvezdu klasične muzike. U bogatoj, višedecenijskoj karijeri, ovaj američki violinista bogate diskografije, osvojio je i brojne nagrade i priznanja, od kojih se posebno izdvaja priznanje Žive legende, koje mu je dodelila država Indijana u kojoj je rođen 1967. godine.

Nakon osvojene Prve nagrade za kamernu muziku 1992. godine i Prve nagrade za violinu na Konzervatorijumu u Parizu, na kojem je pohađao studije u klasama profesora Žerara Pulea i Veda Rejnoldsa, Reno Kapison 1994. godine osvaja Nagradu Akademije umetnosti u Berlinu, gde nastavlja dalje usavršavanje. U periodu od 1997. do 2000. godine, po pozivu Klaudija Abada, bio je solista Omladinskog orkestra Gustav Maler. Pored toga, nastupao je kao solista i sa brojnim svetskim orkestrima poput Simfonijskog orkestra Montreala, Nemačke kamerne filharmonije, Kamernog orkestra Lozane i Ciriha, Kraljevskog Konserthebau orkestra iz Amsterdama i Varšavskih simfoničara. Plodnu saradnju ostvario je sa dirigentima među kojima se izdvajaju Šarl Ditua, Hans Graf, Emanuel Krivin i drugi. Kritičari kao izuzetne beleže njegove resitale u Atini, Birmingemu, Parizu, bečkom Muzikferajnu, Kelnskoj filharmoniji, dvorani Koncerthebau u Amsterdamu, Palati lepih umetnosti u Briselu i Karnegi holu u Njujorku.

Reno Kapison često nastupa kao kamerni muzičar sa svojim bratom Gotjeom Kapisonom, ali i sa drugim umetnicima među kojima se izdvajaju Frenk Brejli, Elena Baškirova, Elen Grimo, Jefim Bronfman, Stiven Kovačević i ansambl Kremerata Baltika.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво