Vek harmonike – Album „Leptiri i iluzije” Mie Miki

Predstavićemo album „Leptiri i iluzije”, eminentne harmonikašice i pedagoga Mie Miki, objaviljen za švedsku diskografsku kuću Bis rekords

Na ovom kompak-disku nalaze se dvadesečetiri klavirske minijature iz zbirke Lirski komadi Edvarda Griga, kao i odlomci iz scenskog komada Per Gint i Norveških igara opus 17 u izboru ove umetnice. Dela su izvedena iz klavirskih partitura, a zvuk se približava sonornostima karakterističnim za norvešku narodnu muziku, s obzirom na to da harmonika u rukama Mie Miki na momente zvuči kao hardingfele – skandinavska devetostruna violina. Poznata po svojim izuzetnim interpretacijama i sjajnom virtuoznom umeću, sa intenzivnim bojama, ritmičkom preciznošću i jasnim balansom tekstura, ova umetnica je zadobila epitet „slikarke na harmonici”.

U programskoj knjižici koja prati ovo izdanje, Mie Miki je, opisujući iskustvo izvođenja Grigovih Lirskih komada napisala: „Sa harmonikom sam u središtu dešavanja. Pripovedam, plešem, hodam, plačem, radujem se ili izražavam zahvalnost. Leptir se, na primer, na harmonici svira sasvim drugačije nego na klaviru: ovde postajem i leptir i pejzaž posmatran iz perspektive leptira.”

Ova umetnica, koju često nazivaju „kraljicom harmonike”, rođena je 1965, a već sa osam godina imala je nastup na japanskom radiju Ha-En-Ka. Ubrzo se seli u Nemačku zbog studija u Trosingenu, a sa dvadeset pet godina postala je profesor na Konzervatorijumu u nemačkom gradu Detmoldu. Danas predaje na Univerzitetu umetnosti u Esenu i na konzervatorijumu Sinđang u Kini.

Ostalo je zabeleženo da je Mie Miki osamdesetih godina prošlog veka prva održala koncert na klasičnoj harmonici u Narodnoj Republici Kini. Takođe, u Japanu je 1988. godine održala resital na otvaranju koncertne sezone dvorane Kazals, što je preraslo u tradiciju, te svake godine svojim nastupom inauguriše novu sezonu u ovoj tokijskoj koncertnoj dvorani. Njeni nastupi odvijaju se u okviru ciklusa koncerata pod nazivom Dela za harmoniku Mie Miki na kojima su broja dela japanskih autora, poput Hosokave, Takahašija i Išija izvedena prvi put.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво