Читај ми!

Džez

Snimak koncerta beogradskog sastava Fish in Oil, inspirisanog jugoslovenskim revolucionarnim pesmama, koji je održan 1. decembra u Muzeju Jugoslavije, povodom dana ove institucije i prikazan publici putem jutjub strima. Ovaj snimak dobili smo ljubaznošću Muzeja Jugoslavije koji je bio i producent ovog koncerta. U projektu su učestvovali Nemanja Đorđević i Damjan Jovanović koji su radili video, montažu i režiju događaja, kao i Milan Kljun koji je bio zadužen za odličan zvuk benda.

Onlajn nastup grupe Fish in Oil u Muzeju Jugoslavije koncepcijski se naslanja na albume muzičara poput Marka Riboa i Danijelea Di Bonaventure, koji su u poslednjih par godina objavili diskografska izdanja posvećena globalno poznatim revolucionarnim i protestnim pesmama. Kao što je to bio njihov mogući odgovor na uspon desničarskog populizma u svetu, tako se i ovaj nastup beogradskog sastava može promišljati kao omaž ne samo drugom vremenu, već i drugačijem vrednosnom sistemu u odnosu na onaj koji nameću novovekovne inkarnacije liberalnog kapitalizma na srpski način.

Za razliku od pomenutih muzičara, Fish in Oil svoju revolucionarnu liniju opusa grade kroz autorske numere Bratislava Radovanovića inspirisane Jugoslavijom i fragmentima života u ovoj zemlji, ali i konkretnim muzičkim motivima ili temama koje evociraju estetiku tog vremena. U koncertnom izdanju, ovaj koncept je dodatno naglašen vokalima i narativnim izlaganjima perkusioniste Veljka Nikolića – Papa Nika, čime Fish in Oil uspešno zaokružuju programsku izvođačku celinu. Odabirom numera oni stavljaju fokus na izrazito melodični deo svog opusa, kojem jasan kontekst i vokalni fragmenti ipak daju ideološku i performersku oštricu.

Fish in Oil su:
Veljko Nikolić – Papa Nik, perkusije
Tom Feđa Franklin, bubnjevi
Branislav Radojković, kontrabas, bas gitara
Bratislav Radovanović, gitara
Dušan Petrović, saksofon

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво