Читај ми!

Festival u Salcburgu 2020

Reprodukovaćemo snimak koncerta održanog 7. avgusta u dvorani nazvanoj Kuća za Mocarta, kada su nastupili članovi kvarteta Belčea, a na programu bila dela Antona Veberna i Ludviga van Betovena, kompozitora čija je 250. godišnjica rođenja obeležena ove godine.

Pored Betovenove godišnjice, ove godine je bio i jubilej Salcburškog festivala koji je obeležio stogodišnjicu postojanja. Ovaj festival je bio i jedna je od retkih letnjih muzičkih manifestacija koje su, u doduše svedenom obliku i uz strogo poštovanje epidemioloških mera, održane uprkos pandemiji.

Snimak koji ćemo slušati načinjen je u dvorani nazvanoj Kuća za Mocarta. Još od osnivanja 1920. godine, organizatori salcburškog festivala imali su plan da naprave dvoranu koja bi zadovoljavala potrebe izvođenja Mocartovih scenskih dela, sa izuzetnom akustikom i najboljim pogledom publike na scenu; da auditorijum bude 'intiman', ali i sa dovoljno prostora za svakog posetioca. Kuća za Mocarta otvorena je prilikom obeležavanja 250. godišnjice kompozitorovog rođenja 2006. godine, novom postavkom Figarove ženidbe kojom je dirigovao Nikolaus Arnonkur, dok je za scensku organizaciju bio zadužen Klaus Gut, jedan od najcenjenijih nemačkih pozorišnih reditelja srednje generacije.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво