Svetske muzičke pozornice – Božić Euroradija 2020

Johan Sebastijan Bah: Prva, druga i treća kantata iz Božićnog oratorijuma. Izvode ansambli Bahov kolegijum iz Tiringije i vokalni ansambl Poliharmonik. Diriguje Gernot Zismut.

Povodom obeležavanja velikog hrišćanskog praznika Božića, koji se danas proslavlja po gregorijanskom kalendaru, u večerašnjoj emisiji reprodukovaćemo ekskluzivan snimak koncerta koji smo dobili posredstvom međunarodne razmene Euroradija, a koji je održan pre nekoliko dana, tačnije 19. decembra u Bahovoj crkvi u Arnštadu, uz strogo poštovanje epidemioloških mera zbog pandemije virusa korona. Ovaj koncert organizovan je u sklopu ovogodišnjeg, specijalnog programa Božić Euroradija.

U Bahovoj crkvi, istorijski važnom zdanju u Arnštadu, nemačkom gradu koji se nalazi u samom centru Tiringije, u periodu od 1703. do 1707. godine Johan Sebastijan Bah je radio kao orguljaš i to je, kako istoričari navode, bilo prvo radno mesto slavnog kompozitora, tada osamnaestogodišnjaka. Na programu ovog svečanog koncerta bile su prve tri kantate iz njegovog ciklusa Božićni oratorijum, a nastupila su dva ansambla pod upravom Gernota Zismuta - Bahov kolegijum iz Tiringije i vokalni ansambl Poliharmonik - oba specijalizovana za istorijski informisana izvođenja dela autora muzičke renesanse i baroka.

Božićni oratorijum, obimno delo koje je Bah komponovao i izveo 1734. godine u Lajpcigu, u crkvama Svetog Tome i Svetog Nikole, sastoji se od šest kantata koje pokazuju velikog majstora vokalne i instrumentalne polifonije, a namenjene su izvođenju tokom šest dana Božićnih praznika, od Božića do Bogojavljenja. Iako nosi oznaku oratorijuma, ovo ostvarenje nije mišljeno kao originalno delo tog žanra, pokazujući terminološku slobodu upotrebe „oratorijuma” u Nemačkoj. Naime, Bah je svoja prethodna dela ujedinio u veću celinu kontemplativnog karaktera, uz pojavu jevanđeliste koji peva citate iz Biblije i nazvao ga oratorijumom. U prvom segmentu Božićnog oratorijuma opisuje se Hristovo rođenje i namenjen je izvođenju na dan Božića. Drugi deo je posvećen otkrivanju ove vesti pastirima, a treći njihovom poklonjenju. Četvrti deo govori o Hristovom obrezivanju i izvodi se na Novu godinu, peti o putovanju Sveta tri mudraca, dok šesti, završni deo prikazuje njihovo poklonjenje pred bebom Hristom i izvodi se na Bogojavljenje.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво