Читај ми!

Imaginarna edicija

Alison Bašford: Doba globalne zaraze – istorija, bolest i globalizacija

U ovom tekstu Alison Bašford nudi pregled istorijski specifičnih, ali uobičajenih, logika i mera pomoću kojih se u XIX i XX veku, kao i na početku XXI veka, tragalo za bezbednošću od bolesti. Ona ukazuje na duboke istorijske veze između trgovine, kolonijalizma, nacionalnih interesa i izuzetno politizovanog polja javnog zdravlja u procesima kontrole bolesti.

Prvi deo teksta ukazuje na radove koji se bave vezama između nacionalnih istorija i pojave međunarodnih i svetskih zdravstvenih struktura tokom XX veka, s fokusom na internacionalizaciju sistema za upravljanja epidemijama, snove o iskorenjivanju bolesti, kolonizaciju, dekolonizaciju i upravljanje svetskim zdravstvom. U drugom delu razmatra se pitanje teritorijalne zdravstvene regulacije, medicinsko-pravne granične kontrole i kretanja ljudi preko državnih granica, kako istorijski, tako i u XXI veku. U trećem delu teksta autorka se bavi različitim aspektima globalnih bolesti i bezbednosti tokom XX i XXI veka, predstavljajući radove koji ispituju savremeni globalni epidemiološki nadzor, informacione mreže i tokove informacija koji sve više, ali ne i u potpunosti, zaobilaze nacionalnu državu kao takvu.

Ovaj tekst Alison Bašford preuzet je iz zbornika Medicine at the Border („Medicina na granici"), koji je 2007. godine objavila izdavačka kuća Makmilan.

Prevod s engleskog: Ivana Vujanović
Tekst čita: Aleksandar Božović
Urednik: Predrag Šarčević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво