Читај ми!

Direktan prenos iz Bona

Svečanost povodom 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena

Pratićete koncert Zapadno-istočnog Divan orkestra pod upravom Danijela Barenboima koji će izvesti Betovenov Treći klavirski koncert u ce molu opus 37 i Petu simfoniju u ce molu opus 67.

U zdanju Opere u Bonu, rodnom mestu Ludviga van Betovena, u četvrtak, 17. decembra biće održana proslava rođendana ovo velikog kompozitora. Tačan dan rođenja Ludviga van Betovena nije poznat, ali je sin bonskog muzičara Johana i njegove supruge Magdalene, kršten 17. decembra 1770. godine, te je ovaj datum uzet za dan centralne proslave planirane tokom ove jubilarne godine.

Originalna zamisao bila je da se ovom prilikom u Betovenovoj hali u Bonu izvede Deveta simfonija, u čije izvođenje bi se, posredstvom interneta, uključili brojni horovi širom sveta, kako bi zajednički izveli tu veliku himnu ljubavi, slobodi i bratstvu, Odu radosti. Svi ovi planovi su tokom poslednjih meseci morali da budu izmenjeni, te je centralna proslava iz Betovenove hale premeštena u dvoranu Opere u ovom gradu, budući da horsko pevanje predstavlja jedan od najbržih načina transmisije virusa Sars Cov-2. Zato je umesto Devete simfonije, odabrana dramatična, „sudbinska” Peta simfonija Ludviga van Betovena, kao i jedan od njegovih najdirljivijih klavirskih koncerata, u istom tonalitetu kao simfonija, koji nosi rednu oznaku broj 3.

Kao solista u ovom delu, predstaviće se Danijel Barenboim, koji će istovremeno i dirigovati ansamblom koji je osnovao 1999. godine zajedno sa palestinsko-američkim filozofom Edvardom Saidom, a čija je misija da u zajedničkom muziciranju ujedini mlade umetnike iz pretežno bliskoističnih zemalja opterećenim višedecenijskim konfliktima, kako bi pokazali da postoji i drugi put baziran na nadi da među ljudima mogu da se izgrade saradnja, razumevanje, poštovanje i ljubav.

Urednica prenosa: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво