Ekskluzivan arhivski snimak sa festivala Proms 2008

Klavirski resital Pjer-Lorana Emara

Zvukom se vraćamo u prošlost, u 2008. godinu kada je u Kadogan holu u Londonu 21. avgusta pijanista Pjer-Loran Emar održao resital na kojem je izveo dela Roberta Šumana (Pesme zore, opus 133), Eliota Kartera (Noćne fantazije), Olivijea Mesijana (komad Šumska ševa iz zbirke Katalog ptica) i Bele Bartoka (Na otvoreno). Snimak smo dobili posredstvom međunarodne razmene Euroradija, a kako su programski urednici ovog arhivskog ciklusa naglasili, sva dela koja ćemo slušati u emisiji tom prilikom premijerno su predstavljena na ovom festivalu.

Pjer-Loran Emar je rođen 1957. godine u Lionu, gde je završio studije klavira. Nakon osvojene nagrade pariskog Konzervatorijuma 1973. (koju je dobio za kamerno muziciranje) i odlikovanja na takmičenju „Olivije Mesijan” 1977. godine, Emar je započeo izgradnju reputacije jednog od najznačajnijih savremenih pijanista. Bogati repertoar dela koja ovaj pijanista izvodi – pored ostvarenja Ludviga van Betovena, čiji je ciklus koncerata snimio sa Kamernim orkestrom Evrope i dirigentom Nikolausom Arnonkurom, kao i dela Johana Sebastijana Baha – obuhvata i ostvarenja savremenih autora, što mu je omogućilo kontakte sa brojnim kompozitorima poput Pjera Buleza, Karlhajnca Štokhauzena, Đerđa Ligetija, Džordža Bendžamina, Stiva Rajha i Marka Strope.

Iz bogate biografije ovog francuskog pijaniste, u kojoj su zabeležena brojna odlikovanja, dugogodišnja saradnja sa vodećim svetskim ansamblima i dirigentima, kao i zapažena diskografska izdanja, posebno se izdvaja prestižna nagrada Ernst fon Simens koja mu je 2017. godine dodeljena kao „priznanje za život posvećen služenju muzici”.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво