Majstori baroka – Luiđi Rosi

Čućete dela Luiđija Rosija, jednog od najznačajnijih predstavnika italijanskog ranog baroka u interpretaciji ansambla L’arpeđata pod upravom Kristine Pluhar i uz učešće izuzetnih vokalnih solista – Selin Šen, Đuzepine Brideli, Filipa Žaruskija, Jakuba Jozefa Orlinjskog i Valera Sabadusa sa prošlogodišnjeg izdanja diskografske kuće Erato.

Luiđi Rosi je službovao je kod Markantonija Borgezea, nećaka pape Pavla V, a od 1633. godine nalazio se na prestižnoj poziciji orguljaša crkve Svetog Luja Francuskog. Potom je jedno vreme radio u Firenci na dvoru Medičijevih, da bi se vratio u Rim gde je stupio u službu moćne porodice Barberini. Palata ove familije posedovala je mali, ali odlično opremljeni privatni teatar i tu je Rosi postavio svoju prvu operu Čarobna Atalantina palata 1642. godine na libreto Đulija Rospiljozija, budućeg pape Klementa IX. Ovo delo je postiglo veliki uspeh, što je kasnije preporučilo Rosija francuskom kardinalu Mazarenu kada je 1647. godine poručivao operu Orfej za francuski kraljevski dvor. Posle nekoliko godina u službi Ane Austrijske, Rosi se vratio u Rim gde je umro 1653. godine. U istoriji muzike zabeležen je kao osnivač kamerne kantate, kojih je komponovao ukupno dve stotine. Potom je stvaralaštvo ovog autora palo u zaborav, da bi bio otkriven krajem XIX veka, zahvaljujući francuskim muzičkim piscima Romenu Rolanu i Anriju Prinijeru.

Po svedočenjima savremenika, njegove arije i kantate su se posebno dopadale kraljici Ani Austrijskoj, kojoj su, kako je zabeleženo, često izazivale i suze. Ovaj podatak nam govori o izraženoj afektivnoj dimenziji italijanskih kantata ranog baroka koje su bile usmerene ka izazivanju plemenitih osećanja kod obrazovanih slušalaca u salonima Rima i Pariza.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво