Читај ми!

Umetnost interpretacije

Večerašnju emisiju posvećujemo španskoj pevačici Viktoriji de los Anheles.

Ova lirska sopranistkinja rođena je 1923. u Barseloni, gde je rano počela da uči muziku, a već sa osamnaest godina diplomirala je na Konzervatorijumu u ovom gradu. Svoj operski debi imala je te 1941. godine kao Mimi u Boemima, ali njena karijera dobija zamah tek nakon završetka Drugog svetskog rata. Nakon osvajanja prvog mesta na Međunarodnom takmičenju u Ženevi 1947, ređaju se njeni nastupi u Pariskoj operi, na Festivalu u Salcburgu, u Kraljevskoj operi Kovent Garden, Metropolitenu, Operi u Buenos Airesu i mnogim drugim. Nakon debija koji je 1961. godine imala na festivalu u Bajrojtu kao Elizabeta u Vagnerovom Tanhojzeru, Viktorija de los Anheles pravi zaokret u karijeri. Opersku scenu zamenjuje koncertnom i narednih dvadeset godina pojavljuje se pre svega kao solistkinja u resitalima, najčešće sarađujući sa pijanistom Džeraldom Murom.

Svoj interpretativni vrhunac, ova umetnica je dostigla krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina, kada su kritičari navodili da je „teško i zamisliti čistiji i lepši glas". Posebno je bio hvaljen njen srednji registar glasa koji je u izvođenju Viktorije de los Anheles bio zvonak i topao. Karijera ove pevačice se protezala sve do početka devedestih godina, kada je, između ostalog nastupila i na otvaranju Olimpijskih igara u svojoj rodnoj Barseloni.

Iako je od šezdesetih godina počela pre svega da nastupa kao koncertna pevačica, neke operske uloge je izvodila do kraja karijere, pre svih Bizeovu Karmen. Ostvarila je i hvaljene diskografske snimke Boema, Pajaca i Madem Baterflaj, posebno rado nastupajući sa švedskim tenorom Jusijem Bjerlingom. Viktorija de los Anheles preminula je 2005. godine, a ostaće zapamćena kao jedna od najvećih sopranistkinja XX veka, koju često navode kao treću veliku divu, uz Mariju Kalas i Džoan Saterlend.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво