Читај ми!

Muzika viva

Retrospektiva 27. Međunarodne tribine kompozitora

Dela Rajka Maksimovića, Branke Popović, Alana Hankersa, Isidore Žebeljan, Petra Obradovića i Ivana Jevtića koja su izvedena na zatvaranju ove manifestacije, 8. oktobra 2018 godine u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu. Tom prilikom nastupio je duvački ansambl Balkan Connection Brass, kvintet koji čine Mladen Đorđević, Mario Lončar, trube, Viktor Kirčenkov, horna, Marko Ilić, trombon i Krunoslav Babić, tuba.

Kompozicija Madrigal našeg doajena Rajka Maksimovića, višestruko nagrađivanog autora i dugogodišnjeg profesora kompozicije i orkestracije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, je prerada madrigala Pero za muški hor iz knjige madrigala Iz tmine pojanje. S obzirom da je originalna kompozicija retko izvođena, a Maksimović je visoko ceni u osvrtu na svoj rad, on je napravio nekoliko varijanti ove partiture koja, tako, postoji i uverziji za mešoviti hor pod imenom Hamlet na originalne Šekspirove stihove.

Hod po dugiRainbow Walk Branke Popović je delo zasnovano na ideji distorzije poznatog fanfarnog zvuka koji se najčešće povezuje za zvukom limenih duvača. Kako to naša cenjena autorka kaže „izrazito brz tempo krivi fanfarne motive, čini ih mehaničkim i tako ih udaljava od njihovog konvencionalnog oblika”.

U skladu sa karakteristikama svedenog i brižljivo vođenog kompozitorskog pisma Branke Popović i ovo delo krasi ekonomičnost koja se ogleda u građenju gotovo celokupnog muzičkog toka iz jednog motiva.

Ostvarenje Oaza Alana Hankersa, nagrađivanog kompozitora i pijaniste koji deluje u Njujorku je inspirisano muzikom italijanskih renesansnih majstora Palestrine i Gabrijelija, odnosno kontrapuntskim načinom mišljenja muzike XVI veka. Ipak, Hankers ne pravi simulaciju polifonije, već kako kaže „transformiše eksplicitne melodijske profile u apstraktni totalitet boje”. Aluzije na ranu muziku se tokom kompozicije gube u gustoj i klasterski mišljenoj teksturi, iz koje se pomaljaju melodijske linije, sugerišući „oaze zvuka” unutar statične pustoline.

Akademik Isidora Žebeljan, jedna od najuspešnijih autorki iz naše zemelje u protekle dve decenije, koja je preminula 29. septembra ove godine, ovako je objasnila karakteristike svoje poetike: „Sada mi se čini da u osnovi mog muzičkog jezika leži spoj između žudnje za divnim, anđeoskim, nebeskim melodijama i ritualne, demonske, do iznemoglosti iscrpljujuće, ludačke energije paganske igre i ciganskog derta, koje su moji preci pokupili tokom bezbrojnih nomadskih selidbi kroz jermenske gudure, rumunske i srpske močvare, baruštine i stepe. Otuda i naslovi mojih kompozicija – Duh iz tikve, Skomraška igra, Pesma putnika u noći”.

U emisiji predstavljamo novu verziju dela Duh iz tikve, koja je premijerno izvedena u Beogradu 2017. godine u u okviru ciklusa koncerata Muzički razgovori u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, dok je original publici premijerno predstavio ansambl London Brass 2006. godine u Velikoj sali Kraljevskog muzičkog koledža u Londonu

Delo Tango to Go hrvatskog autora Petra Obradovića, solo trubača Simfonijskog orkestra Hrvatske radio-televizije, bazira se na mogućnostima zvučnih spojeva limenih duvačkih instrumenata u kako to autor kaže „potrazi za lepotom”.

Duvački kvintet Viktorija akademika Ivana Jevtića inspirisan je „idejom o pobedi, slobodi, o viziji novih horizonata, snazi i zdravlju, ideja koja osvetljava početak muzičke karijere ali i život jednog kompozitora”.

Urednica emisije Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво