Gramofonija – Dvoržak: Deveta simfonija

Devetu simfoniju – Iz Novog sveta Antonjina Dvoržaka izvode članovi Mađarskog državnog orkestra pod upravom Đuzepa Patanea. Snimak je načinjen 1982. godine, a emitovaćemo ga sa ploče produkcijske kuće Hungaroton.

Ovaj snimak, objavljen u ediciji „digitalni snimci” vrlo dobro ilustruje poziciju mađarskog državnog izdavača na tadašnjoj evropskoj diskografskoj sceni. Naime, početkom osamdesetih godina, Hungaroton je otpočeo saradnju sa kompanijom Soni i krenuo sa digitalnim snimanjem i rezanjem ploča sa digitalnih mastera, što se najpre odrazilo na kvalitet snimaka, a zatim i na fonogramske opcije, s obzirom na to da je isti master mogao biti objavljen kao kompakt-disk ili na traci i svaki bi praktično bio „prva” kopija. Rani prelazak na digitalni način rada je Hungarotonu omogućio prednost na tržištu digitalnih snimaka osamdesetih, budući da su u ponudi imali veliki broj raritetnih, ali i veoma popularnih snimaka, koje su distribuirali na svim uobičajenim nosačima zvuka. Tako je snimak koji večeras emitujemo objavljen i kao ploča, kompakt-disk i kaseta, koji su načinjeni od istog mastera. Snimatelj je bio Ištvan Berenji a supervizor Jeno Simon.

Digitalni snimci na pločama su pored pobošljanja kvaliteta zvuka, uticali i na dostupnost meta-podataka, s obzirom na to da su za razliku od analognih zapisa, informacije vezane za trajanje, kvalitet, rezoluciju i način kodiranja sadržane u samom snimku, te su ih i izdavači rado objavljivali na omotima ploča kao dokaz superiornosti snimanja ploča uz pomoć računara. To je slučaj i sa pločom sa Dvoržakovom simfonijom, čiji je omot dizajnirao Đerđ Palfi koji je sarađivao sa Hungarotonom na brojnim albumima sa popularnom muzikom, što se može uočiti i na ovom omotu neuobičajenog grafičkog rešenja za izdanja sa umetničkom muzikom.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво