Nova diskografija – Dela Žila Masnea

U večerašnjoj emisiji predstavljamo album sa orkestarskim kompozicijama Žila Masnea u interpretaciji Škotskog kraljevskog nacionalnog orkestra pod upravom Žan-Lika Tengoa. Ovaj album je u oktobru objavila diskografska kuća Naksos.

Iako je Žil Masne ostao zapamćen u istoriji muzike pre svega kao operski kompozitor koji je za sobom ostavio dvadeset sedam dela, uključujući i danas popularne opere Manon i Verter, u njegovom opusu se nalazio i veliki broj orkestarskih ostvarenja. Ona su uključivala orkestarske svite, balete, kao i muziku za brojne scenske komade. Dela na ovom disku odabrana su sa namerom da se pokaže raznovrsnost Masneovog orkestarskog opusa, te se tako na njemu nalaze uveritire Brimer i Fedra, simfonijska poema Vizije, svita Espada kao i muzika za scenski komad Erinije.

Govoreći o ovom albumu, Žan-Lik Tengo je ukazao na Masneovu svestranost, ali i inovativnost, navodeći: „Masneove orkestarske kompozicije otkrivaju različite aspekte njegovog talenta: scensku muziku inspirisanu grčkom tragedijom; balet pod španskim uticajem; romantične uvertire u Fedri i Brimeru, jednom od otkrića ovog albuma, upečatljivoj patriotskoj uvertiri koja je opisivala Napoleonov državni udar, a koja je sada prvi put diskografski zabeležena. Ali najfascinantniji aspekt njegove muzike za orkestar može se pronaći u simfonijskoj poemi Vizije, koja je bila inspirisana jednim putovanjem po Alpima. Ko bi mogao da pomisli da je Masne bio prvi autor koji je uveo elektronski instrument u simfonijsku muziku još 1891. godine? U Vizijama postoji deonica u partituri namenjena Elektrofonu, instrumentu koji je bio izumljen samo par meseci ranije, a koji je reprodukovao ljudski glas. Masne ga je iskoristio kako bi dočarao odlazak ljubavi, kao reminiscenciju koja dolazi iz daleka. Ovo delo je takođe poslužilo kao skica za Meditaciju iz opere Tais, stvarajući prostorni efekat male kamerne grupe u kojoj sviraju violina i harfa, a koja je u dijalogu sa celim orekstrom", reći su dirigenta Žan-Lika Tengoa.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво