Oratorijumi – Johan Sebastijan Bah: Pasija po Mateju

U večerašnjoj emisiji čućete ovo delo u izvođenju ansambla Akademija za staru muziku i Hora Kings koledža iz Kembridža pod upravom Stivena Kliberija. Solističke uloge tumače tenor Džejms Gilkrajst kao Evanđelista i bas Metju Rouz kao Isus Hrist. U ostalim solističkim deonicama čućete i soprana Sofi Bevan, kontratenora Dejvida Olsopa, tenora Marka Le Broka i basa Vilijema Gonta.

Pasija po Mateju, jedan od vrhunaca Bahovog stvaralaštva, spada u red najkompleksnijih i izvođački najizazovnijih kompozicija stvorenih u okviru korpusa zapadne duhovne muzike, kako zbog višeslojnih registara simbolike, teoloških interpretacija, muzičke invencije, tako i zbog izuzetnih dramskih i psiholoških uvida.

U večerašnjoj emisiji slušaćete snimak sa koncertnog izvođenja koje je Stiven Kliberi načinio neposredno pre svog povlačenja sa mesta direktora muzike Kings koledža u Kembridžu na kojem je delovao više decenija kao jedan od najcenjenijih dirigenata britanske koralne tradicije. Ta serija koncerata posvećena Pasijama Johana Sebastijana Baha upriličena je tokom septembra 2019, a krajem novembra iste godine Stivne Kliberi je preminuo.

Zanimljivost ovog tumačenja leži u korišćenju muškog i dečačkog hora – dakle u potpunom izostanku ženskih glasova u horu, što je istorijski gledano više u skladu sa načinom izvođenja u Bahovo vreme. Pasija po Mateju se završava moćnim horom Sedimo uplakani i zovemo te - scenom pred grobnicom, u kojoj se na dramatičan i izuzetno emotivan način dočarava neizreciva tuga čovečanstva pred Hristovom žrtvom.

Urednica emisije: Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво