Читај ми!

Imaginarna edicija

Donatela dela Porta: Pozni neoliberalizam i njegovi protivnici

U emisiji Imaginarna edicija, od ponedeljka, 16. do petka, 20. novembra, možete pratiti tekst „Pozni neoliberalizam i njegovi protivnici” koji je napisala Donatela dela Porta.

Autorka na početku rada najpre skicira tipove kriza na koje su društveni pokreti reagovali dok su se one širile na nivou Evropske unije. Potom, razmatra načine političkih odgovora na te krize, kao i njihove društvene i političke posledice, koje postavljaju kontekstualne političke izazove društvenim pokretima u periodu Velike recesije. Na kraju teksta naglasak je stavljen na međunacionalne razlike u razvoju kriza sa posebnom pažnjom na evropsku periferiju - odnosno na oblast koja je najteže njome pogođena, ali takođe i mesto na kom su pokreti protiv mera štednje bili aktivniji, premda u različitim oblicima. Donatela dela Porta je u svojim prethodnim radovima isticala sličnost društvenih pokreta širom evropske periferije, za razliku od ostatka Evrope. U ovom radu, međutim, uglavnom se fokusira na interna poređenja zemalja koje je ekonomska kriza najteže pogodila.

Tekst je preuzet iz zbornika Late Neoliberalism and Its Discontents in the Economic Crisis koji je 2017. godine objavila izdavačka kuća MacMillan .

Prevod s engleskog jezika Aco Popadić.
Čita Aleksandar Božović.
Urednica Olivera Nušić.









Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво